Radio Cluj…la modă: Corsetul – de la o piesă de lenjerie la articol fashion (II) [FOTO]
Dacă prima parte a expoziției era dedicată unei istorii a corsetului, a doua parte a fost dedicată impactului pe care acesta l-a avut în moda sec. XX.
Articol editat de cristina.rusu, 23 martie 2023, 06:00 / actualizat: 23 martie 2023, 9:52
Așa cum menționează și pagina muzeului dedicată expoziției de-atunci, nu puțini au fost creatorii care au folosit acest motiv de inspirație în creația lor, dacă ar fi să-l pomenim doar pe americanul Charles James în perioada anilor ‘30, dar adevărata explozie s-a produs odată cu apariția curentului punk care a adus în vestimentația de zi piese ce altădată făceau parte din categoria lenjeriei, cum era și corsetul.
Corsetul, prin excelență feminin, nu făcea decât să evidențieze formele voluptuoase, creionând siluete aproape perfecte- nu e de mirare astfel că a fost prezent în creațiile lui Lacroix, Gianfranco Ferré; Galliano, Alexander Mc Queen, Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Thierry Mugler, Versace și Hussein Chalayan- toți preocupați să redea prin intermediul acestuia, într-o măsură mai mare sau mai mică esența feminității cu multiplele ei aspecte- de la provocare și seducție până la fantezie și fetișism.
Conotațiile diverse pe care corsetul le impune vizual și receptarea acestora sunt la fel de diversificate în funcție de creator și de mesajul pe care acesta dorește să-l lanseze prin intermediul acestui articol de modă- la Alexander Mc Queen corsetul se poate transforma într-o armură care protejează femeia, în vreme ce creațiile Lacroix ne trimit cu gândul la curțile regale de altădată, cu femei senzuale și sofisticate.
Cu siguranță, succesul corsetului de-a lungul timpului se datorează multiplelor semnificații ce le deține în diferitele contexte sociale și capacității de metamorfozare a purtătoarelor sale.
Creația memorabilă a lui Gaultier pentru turneul Madonnei cu acele cupe excesive triunghiulare schimbă complet semnificația corsetului din articol restrictiv într-unul ce conferă putere ca o armă imbatabilă, pusă complet în slujba feminității.
Vivienne Westwood a fost printre primii creatori- ea făcând parte și din curentul punk alături de iubitul său de la Sex Pistols, Malcolm McLaren- care a adus corsetul în atenția publică, mai întâi dintr-un gest de frondă specifică punk-ului iar apoi dintr-o admirație nețărmurită pentru veșmintele istorice, așa cum avea să o mărturisească, nu o dată.
Corsetul avea să devină semnătura ei vestimentară odată cu cel denumit “Statue of Liberty” din anul 1987, realizat din tweed, iar apoi, câțiva ani mai târziu, în 1990, dragostea sa pentru picturile din colecția Wallace a fost reinterpretată în corsete cu printuri ce înfățișau fragmente din pictura lui Francois Boucher- Daphne and Chloe din 1743.
Noutatea era că aceste corsete erau realizate din materiale mai prietenoase cum este lycra și erau prevăzute cu fermoare, fapt ce schimba radical aspectul comodității lor, făcându-le mult mai practice și dezirabile.
Londra anilor ‘80 se dovedea a fi un teren extrem de favorabil nu doar experimentărilor vestimentare- urmarea inerentă a unor nevoi legate de o viață socială extrem de intensă a tinerilor- ci a multor tipuri de manifestări artistice, iar aici merită să amintim, măcar în treacăt pe Mr. Pearl- celebrul corsetier responsabil cu creațiile corsetelor pentru numeroșii creatori de modă pe care deja i-am pomenit.
Mr. Pearl, el însuși un purtător dedicat al corsetului- cu celebra talie de 18 inch, nu și-a permis niciodată să dea jos acest articol, decât probabil cînd făcea baie- iar multele imagini de pe net ne oferă dovada vie a unei siluete de invidiat chiar în rândul femeilor.
Ridicând corsetul la nivelul unei arte, în maniera slow fashion, Mr. Pearl este autorul a multiple creații pentru Dita von Teese, celebra dansatoare burlesque, colaborarea lor fiind una îndelungată și binecunoscută.
Despre Mr. Pearl vom mai vorbi cu siguranță!
Călina Langa, fashion designer
Pozele sunt fotocopii după: Fashion designers from A-Z Taschen, 2018/ Fashion: A History from the 18th to tge 20th Century, Volume II, 20 th Century, Taschen, 2006/ Lenjerie Ed.Aquila 2008/ Hidden Underneath- A History of Lingerie de Farid Chenoune, Editura Assouline, 2005
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.