Principala provocare a României este implementarea PNRR
Principala provocare a României în acest an este implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, afirmă economiştii.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 24 martie 2023, 13:13
Articol editat de Andrei Cretoiu, 24 martie 2023, 13:13
Ei susţin că absorbţia fondurilor europene este esenţială pentru dezvoltare, dar şi pentru sustenabitatea financiară a ţării.
Iulian Olescu a sintetizat opiniile exprimate la o conferinţă de specialitate:
Din multe puncte de vedere, acest an va fi unul dificil pentru economia globală, iar economia României nu va putea face abstracție de tendințele dominante care se manifestă în zonă, spune viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea.
El a subliniat că evoluția viitoare a războiului din Ucraina reprezintă un risc major pentru dinamica economiei locale, cu efecte mai mult indirecte și asupra sectorului financiar, că evoluția inflației rămâne o preocupare importantă pentru băncile centrale și că ieșirea bruscă din perioada lungă de inflație scăzută și rate ale dobânzilor foarte reduse a generat tensiuni importante pentru populație și agenții economici.
Leonardo Badea:
În eventualitate unui scenariu negativ legat de un conflict prelungit în Ucraina, nivelul de incertitudine și volatilitate a piețelor financiare ar putea crește în continuare.
Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu, spune că în privința atragerii banilor europeni ar trebui să învățăm din experiența anilor trecuți:
În continuare alocăm cei mai puțini bani către investițiile mediului privat, cu mult sub nevoile evaluate de către noi și din perspectiva granturilor și a instrumentelor financiare, adică acestui mix de instrumente care să meargă spre mediul de afaceri.
Și companiile din energie se plâng că firmele de stat din domeniu sunt favorizate la finanțarea din fonduri europene a proiectelor de investiții, în timp ce producătorii de energie din mediul privat sunt suprataxați, neavând nicio predictibilitate în ceea ce privește veniturile obținute.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.