Aviz pentru iubitorii cafelei: există dovezi genetice conform cărora cofeina reduce grăsimile
Potrivit unor noi cercetări, nivelurile ridicate de cofeină în sânge pot ajuta la reducerea grăsimii corporale și chiar a riscului de diabet de tip 2.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 martie 2023, 06:00 / actualizat: 27 martie 2023, 15:40
Potrivit unor noi cercetări, nivelurile ridicate de cofeină în sânge pot ajuta la reducerea grăsimii corporale și chiar a riscului de diabet de tip 2.
Cu toate acestea, studiul nu recomandă o anumită cantitate de cafea pe care o persoană ar trebui să o consume pentru a rămâne sănătoasă și, în orice caz, trebuie să avem grijă la conținutul de grăsimi și zahăr din băuturile cu cofeină, care ar putea compensa beneficiile.
Cercetările anterioare au sugerat că, consumul zilnic de trei până la cinci căni de cafea – care conține în medie 70 până la 150 mg de cofeină – a fost asociat cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Trebuie precizat totuşi că studiile au fost observaţionale, ceea ce face dificilă distingerea efectului practic al cofeinei de cel al altor factori potențial influenți.
Cel mai recent studiu, publicat în revista BMJ Medicine, a folosit în schimb o tehnică cunoscută sub numele de randomizare mendeliană, care utilizează dovezi genetice pentru a susține un efect cauzal. Cercetătorii au examinat rolul a două variante de gene comune – care, prin definiție, sunt repartizate aleatoriu la naștere – asociate cu rata metabolismului cofeinei şi au folosit aceste variante pentru a determina nivelurile de cofeină din sânge ”predispuse genetic” la aproximativ 10.000 de persoane care au participat pe termen lung la șase studii. Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că nivelurile mai mari de cofeină din sânge au fost asociate atât cu un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut, cât și cu un risc redus de diabet de tip 2.
”Sunt efecte mici care durează toată viața”, a declarat pentru Euronews Next Employee Gill, principalul autor al studiului.
Se știe că cofeina stimulează metabolismul, crește arderea grăsimilor și reduce pofta de mâncare, şi se estimează că un aport zilnic de 100 mg crește consumul de energie cu aproximativ 100 de calorii pe zi. Cercetătorii au folosit randomizarea mendeliană şi pentru a afla măsura în care efectul nivelului de cofeină din sânge asupra riscului de diabet de tip 2 ar putea fi determinat de pierderea concomitentă în greutate și au descoperit că aceasta a reprezentat aproape jumătate (43%).
Dacă descoperiți că trebuie să beţi prea multe cești de cafea pe zi pentru a ”lucra”, acest lucru ar putea însemna că metabolismul cofeinei este mai rapid, astfel încât nivelurile de cofeină din sânge se epuizează rapid și trebuie să vă alimentați des pentru a le menţine și a simți beneficiul.
Cu toate acestea, studiul nu spune dacă un metabolism rapid sau lent al cofeinei expune persoanele la un risc mai mare de obezitate sau diabet, a avertizat Gill.
Cu alte cuvinte, studiul arată că există dovezi genetice conform cărora nivelurile mai ridicate de cofeină din sânge reduc greutatea corporală și riscul de diabet, însă la nivel individual nu putem înţelege mult din această descoperire și cu siguranță nu ar trebui să ne schimbăm obiceiurile noastre de a bea cafea, bazându-ne exclusiv pe acest studiu. (www.euronews.it)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.