Încep simulările la bacalaureat
Notele obţinute la simulări NU se trec nici măcar în catalog, dar ar urma să fie folosite pentru discuţiile dintre elevi, părinţi şi cadrele didactice, pentru a se vedea ce mai trebuie făcut pentru ca în vară absolvenţii de liceu să se obţină o notă bună.
Articol editat de Andreea Leonid, 27 martie 2023, 08:38
Felicia Mocanu are detalii despre simulările de zilele acestea:
Simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat se organizează la disciplinele limba și literatura română, limba și literatura maternă, matematică, istorie, fizică, biologie, chimie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie.
Probele vor începe la ora 9:00 moment în care în fiecare sală vor fi distribuite subiectele, însă accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3h din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Subiectele sunt elaborate pe baza conținutului și a competențelor asociate acestora, conform programelor aprobate de Ministerul Educației.
Subiectele și baremele se vor publica în fiecare zi de examen, la ora 15:00 pe site-ul subiecte.edu.ro. Rezultatele obținute de elevii din clasele terminale de liceu vor fi comunicate pe 6 aprilie.
Simularea examenului de Bacalaureat se face după o programă uşor redusă faţă de cea care va fi în vară, când va fi parcursă întreaga materie de anul acesta. Şi chiar dacă notele obţinute la aceste simulări nu contează în niciun fel pentru media din liceu sau pentru examenul în sine, vicepreşedinta Coaliţiei pentru Educaţie, Simona David-Crisbăşanu, îi încurajează pe tinerii să participe la testările de zilele acestea:
Este cu siguranță o experiență utilă pentru a vedea cum te încadrezi în timp. Poate să fie o verificare a nivelului la care se situează elevii, nu trebuie să fie ceva care să-i descurajeze. Până la urmă, nu este vorba doar că îl evaluăm pe copil ci evaluăm și ceea ce poate sistemul să facă și ce face sistemul. De-a lungul timpului, faptul că ajung în clasa a 12-a mai mult de jumătate să nu ia notele minime pentru bacalaureat, unii deja renunță pe parcurs, adică abandonează școala, este un lucru la care să ne uităm cu atenție și să vedem că sunt luate măsuri în acest sens. Ceea ce vom urmări este să vedem un progres în ceea ce privește măsurile acestea în proiectul de lege a educației.
Notele la simulări nu vor fi trecute în catalog decât în urma unei solicitări scrise, însă vor fi analizate pentru a se vedea ce mai trebuie îmbunătățit în perspectiva examenelor propriu-zise din vară.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, spune că elevii ar trebui să vadă simularea ca pe ocazie de a se autoevalua înainte de bacalaureat și de a corecta din timp carențele:
Simularea reprezintă un examen de probă în care elevii pot să vadă cam care este nivelul la care ajung la un moment dat. Nu îl consideră un examen real. Se pregătesc mai mult sau mai puțin, așa că rezultatele pe care le obții la simulări nu sunt atât de importante pentru ei, atâta vreme cât notele care se dau sau rezultatele în cauză nu contează vizavi de parcursul educațional. Categoric, și rezultatele vor fi pe măsura. Unele poate să aibă o notă mai mică la simulare și asta îl poate motiva mai departe să facă tot ceea ce depinde de el, cu sprijinul cadrelor didactice, pentru a-și acoperi toate acele carențe pe care le /…/.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, amintește că un eșec la bacalaureat în sesiunea din vară nu înseamnă că absolventul de liceu nu-și mai poate îmbunătăți situația. Are mai multe ocazii să promoveze examenul:
Am putut constata în fiecare an, grație faptului că avem examene de bacalaureat suficient de numeroase pentru elevii noștri, unii nu se pregătesc foarte bine pentru prima sesiune și nu este absolut nici o problemă. Vor veni la sesiunea din toamnă, dacă nu va merge nici la sesiunea din toamnă, vor încerca în anul următor. În teorie îi vedem, pe unii ieșim foarte senin de la examenul de bac din prima sesiune ştiind foarte clar că n-au făcut absolut nimic, dar gândindu-se că vor recupera după o vacanță foarte frumoasă petrecută pe litoral sau în altă parte și vor vedea ce vor face la sesiunea din toamnă.
Elevii de clasa a XII-a încheie anul școlar pe 2 iunie, iar bacalaureatul are loc în perioada 12-29 iunie. Probele cu cele mai mari emoții, cele scrise, sunt programate în zilele de 26, 27 și 28 iunie.
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.