S-a lansat în dezbatere publică proiectul pentru plafonarea preţurilor la poliţele RCA
În noua variantă se propune o îngheţare a tarifelor pentru 6 luni, la nivelul practicat în luna februarie 2023.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 28 martie 2023, 09:42
Varianta iniţială prevedea plafonarea la nivelul de preţ din martie, anul trecut, dar a fost retrasă, la cerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Schimbarea a venit după ce principalii asigurători au spus că nu pot să susţină tarifele de anul trecut.
Noul proiect limitează, în continuare, comisioanele brokerilor de asigurări la 8% din prima brută încasată.
Situaţia de pe piaţa asigurărilor RCA s-a aflat, luni, 27 martie, şi în atenţia senatorilor.
Aceştia l-au chemat pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, să dea explicaţii despre cum a fost posibil încă un faliment al unei firme de asigurări din România.
Consiliul Concurenței poate acționa conform legii atunci când constată creșteri nejustificate de prețuri într-un anumit domeniu, dar nu intervine atunci când este vorba de prețuri mai mici, spune președintele Bogdan Chirițoiu. Acesta a fost audiat în cadrul comisiei economice a Senatului pe tema situației din piața asigurărilor RCA:
Consiliul ce face? Menirea lui este să se asigure că prețurile nu cresc nejustificat. Fie că se înțeleg companiile între ele, fie că o companie mare își folosește forța în piață ca să crească prețurile. Asta întradevăr. Am dat sancțiuni, am dat sancțiuni acum câțiva ani către toate firmele de asigurări de RCA pentru că discutau între ele să crească prețurile. Am dat sancțiuni în decembrie, chiar anul trecut am dat 20 de milioane de euro pentru firmele de RCA, tot pentru un sistem de înțelegere care duceau prețurile în sus.
Varianta plafonării temporare a tarifelor polițelor RCA este una viabilă, având în vedere retragerea autorizației de funcționare pentru liderul pieței Euroins, mai spune Bogdan Chirițoiu, care consideră că, pe lângă comisioanele practicate de brokeri și costul mașinii de înlocuire în caz de daună ar trebui prevăzut și un cost de referință pentru service-urile auto, deoarece plafonarea numai a prețurilor RCA nu rezolvă, în opinia sa, problema.
Iulian Olescu/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.