Ascultă Radio România Cluj Live

Universitatea din Oradea, membră a Alianței Europene EU Green

Foto: Radio Cluj

Universitatea din Oradea va dezvolta proiecte în comun cu alte opt universități din Europa.

Universitatea din Oradea, membră a Alianței Europene EU Green
Foto: Foto: Radio Cluj

Articol editat de cristina.rusu, 28 martie 2023, 12:34

Universitatea din Oradea va dezvolta proiecte în comun cu alte opt universități din Europa.

Instituția de învățământ superior din Oradea a devenit, de la începutul acestui an, membră a alianței EU Green, ce înglobează universități din Uniunea Europeană. Împreună cu aceste instituții academice, Universitatea din Oradea va elabora strategii comune și programe de studiu pentru studenți. De altfel, studenții din Oradea vor putea studia specializări comune cu cele opt universități cuprinse în alianță și vor putea primi diplome semnate și de alte universități.

Din alianță fac parte universități din Franța, Spania, Irlanda, Portugalia, Suedia, Italia, Germania și Polonia.

Întâlnirea de lansare a proiectului a avut loc la Caceres, la Universitatea Extramadura, în Spania.

Obiectivul alianței este crearea unor universități ale viitorului sustenabile și incluzive. Cele nouă instituții cuprinse în alianța europeană EU Green au împreună peste 158.000 de studenți.

Potrivit rectorului Universității din Oradea, la nivelul Uniunii Europene, alianțele academice sunt nu doar încurajate, ci vor și avea prioritate la finanțările europene din programul 2021 – 2027, beneficiind de punctaje mai mari decât universitățile care vor depune proiecte în parteneriat doar cu alte instituții.

Alianța a fost creată în baza programului ERASMUS, iar alianțele primesc astfel bani pentru a derula strategii și programe comune. Banii sunt distribuiți pentru fiecare universitate membră a alianței.

Bugetul alianței este de 15 milioane de euro pentru patru ani, din care Universității din Oradea îi revin aproape 1,3 milioane de euro, la care se adaugă o finanțare similară de la Ministerul Educației, pentru universitățile cuprinse în alianțe. Anul acesta, am primit 400.000 de euro din fondul pentru astfel de alianțe și ministerul ne dă echivalentul în lei. (rectorul Universității din Oradea, prof. Constantin Bungău)

Banii vor fi folosiți pentru realizarea obiectivelor propuse în următorii patru ani, în patru domenii principale: educație, cercetare (crearea a șase clustere de cercetare de excelență, în tot atâtea domenii), networking și transfer de cunoaștere.

 

Modificări de amploare

Potrivit rectorului Constantin Bungău, proiectul implică toate domeniile Universității din Oradea, nu doar cercetarea sau partea de învățământ:

Implică tot ceea ce înseamnă Universitatea și probabil odată cu implementarea acestor acțiuni o să vedeți modificări de amploare a tuturor metodologiilor, recomandărilor, direcțiilor noastre, pe toate domeniile de bază: educație, cercetare, parteneriat cu mediul social, comunicare, internaționalizare etc. În proiect sunt peste 55 de colegi implicați direct, cărora li se adaugă toți angajații UO și studenții, partenerii asociați.

Alianța își propune, de asemenea, dezvoltarea în comun a proiectelor de cercetare în cadrul apelurilor europene și crearea unei rețele de campusuri sănătoase și durabile.

Vor exista nouă pachete de lucru, destinate educației, cercetării, inovării și antrepremoriatului pentru sustenabilitate, implicării în economie și societate durabilă. Există și pachete transfersale, destinate managementului proiectului, internaționalizării și colaborării internaționale pentru sustenabilitate, accesului diversității și incluziunii, campusului sustenabil sau al comunicării, diseminării și impactului. De fiecare pachet răspunde câte o universitate membră a alianței.

Noi ne definim ca universități periferice – în apropiere de graniță, de dimeniuni medii, foarte bune conectate local, orientate global și foarte bine ancorate regional. Fiecare dintre universitățile partenere are anumite practici relevante în ceea ce privește sustenabilitatea, fie legate de educație, competențe didactice, pedagogice, proiecte de cercetare, bune practici legate de campus, implicarea în economie, societate, transfer ecologic, inovație etc. Ce își propun acești nouă parteneri este să pună în comun sub o umbrelă largă a sustenabilității toate aceste practici și să le dezvolte, să le generalizeze, pe toate misiunile unei universități, la nivel mai larg, a unei alianțe universitare: educație, cercetare, implicare în economie și societate, inovație și transfer tehnologic, internaționalizare, networking, campus sustenabil, a explicat prorectorul Anca Dodescu, responsabil de proiect.

Potrivit acesteia, ca rezultate concrete, alianța își propune să dezvolte programe și studii comune, precum și să elibereze diplome comune multiple.

Cu alte cuvinte, un student orădean poate avea o diplomă eliberată în comun cu una dintre universitățile partenere în alianță.

Totodată, își propune programe de dezvoltare pedagogică și profesională EU Green care să fie destinate competențelor Green Comp, precum și lansarea unor programe pilot comune de master și doctorat, școală de vară și de iarnă pentru doctoranzi și cercetători, școală de vară pentru transfer tehnologic, un raport de autoevaluare a inovației și antreprenoriatului va nivelul partenerilor și alianței, un seminar public virtual în toate campusurile etc.

Deocamdată, coordonatorii proiectului nu știu cum vor putea fi eliberate diplomele comune. Membrii alianței sunt în căutarea unor astfel de soluții.

Peste 5 ani vom avea o strategie educațională comună. Pe zona de cercetare, sper să avem o platformă care să lanseze foarte multe proiecte pentru oricare dintre membrii alianței. Nu vom face cercetare, ci vom găsi cele mai bune pârghii pentru a avea continuu acces continuu la resurse și la a genera cercetarea. Vom avea un plan master de acțiuni pentru un campus EU Green, de care va ține cont dezvoltarea și a campusului UO, proporțional cu provocările comunitare, și vom avea o strategie comună pe zona de comunicare, pe care o vom aplica și la nivelul Universității noastre, a mai spus rectorul UO.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca