7.000 de litri de lapte au ajuns la groapa de gunoi: protest al fermierilor din Transilvania
Prețul la lapte la ferme e în scădere accelerată, cu 30 de bani lunar, și în afară de asta ne lasă în afara contractului și suntem puși în imposibilitatea de a mai livra lapte, deci nu mai avem ce să facem cu laptele.
Articol editat de Camelia Velțan, 29 martie 2023, 18:11
Reporter: Aveţi de gând să aruncați laptele astăzi aici, în şanţ?
-: Avem de gând să facem și un asemenea gest, dar din disperare. Pentru acest lapte s-a muncit foarte mult, e cheltuială mare.
-: De la 1 aprilie să aruncăm în fiecare județ, fiecare cooperativă n-o să mai aibă ce să facă cu laptele și o să îl deversăm în canalizare.
Reporter: De unde sunteţi și ce vă nemulțumește?
–: Asuaju de Sus, Maramureş. Ca pe majoritatea fermierilor, prețul la lapte, pentru că noi muncim foarte mult, este o muncă care solicită efort fizic și implicare 100%.
-: Sunt din Maramureș, din Someș Uileac și ne nemulțumește prețul laptelui.
Reporter: Cât ați primit pe litrul de lapte de la procesator?
-: 2 lei.
-: Protestul de astăzi este un protest împotriva unei situații mai complexe și aici aș descrie puțin faptul că în țările din jurul României, Ungaria, Polonia, Serbia, Ucraina ș.a.m.d., există un sprijin real pentru fermieri și acest sprijin lipsește în România. Tocmai de aceea costul de producție al laptelui românesc este mai mare și devine, iată, necompetitiv. De aceea suntem invadați de lapte din afara României.
Adrian Lungu (RRA)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.