Ascultă Radio România Cluj Live

Proiectul de reformă a pensiilor speciale ajunge în plenul Senatului [UPDATE]

Foto: senat.ro

UPDATE, ora 13:30

Cu 79 de voturi pentru, dar şi cu proteste şi pancarde, proiectul de reformă a pensiilor speciale a trecut de plenul Senatului.

Proiectul de reformă a pensiilor speciale ajunge în plenul Senatului [UPDATE]
Foto: Foto: senat.ro

Articol editat de Andrei Cretoiu, 29 martie 2023, 09:39 / actualizat: 29 martie 2023, 14:13

UPDATE, ora 13:30

Cu 79 de voturi pentru, dar şi cu proteste şi pancarde, proiectul de reformă a pensiilor speciale a trecut de plenul Senatului.

Pensiile de serviciu au rămas în forma aprobată ieri în comisiile de specialitate, doar cu amendamentele parlamentarilor puterii. Sunt modificări care vor supraimpozita pensiile speciale foarte mari, iar beneficiarii nu le vor putea cumula. Opoziţia spune însă că nu e suficient şi că sistemul ar trebui eliminat în întregime:

Proiectul legii pensiilor speciale este jalon în PNRR, spunea în plenul Senatului, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu:

Pensiile mai mari de salariul mediu și pentru partea de ne-contributivitate vor fi impozitate cu 15%, nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu și acest preț duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu. (Cristian Vasilcoiu)

Proiectul de lege aplică soluțiile propuse de Banca Mondială și atacă inegalitățile din sistem, arăta liderul social-democraților din Senat, Radu Oprea:

Nicio pensie nu va putea să fie mai mare decât veniturile pe care le-a avut la momentul pensionării. Se elimină complet posibilitatea de a intra pe fentă într-un sistem, că vorbim de cel al magistraților sau oricare altul și a lua o pensie mare pe ultima 100 de metri dacă nu ai profesat cel puțin 20 de ani. (Radu Oprea)

Din opoziție, USR a criticat vehement documentul, inclusiv prin afișarea de bannere în holul sălii de plen a Senatului. USR susține un sistem de contributivitate pentru toate pensiile, arăta senatorul Ștefan Pălărie:

Nu mută nici o pensie pe principiul contributivității, echitabil pentru toți cetățenii români, în fața legii! Nu contribuie la o sustenabilitatea fondului de pensii. (Ștefan Pălărie)

Și sindicatele din armată au protestat în fața sălii de plen a Senatului și au cerut scoaterea pensiilor militare din PNRR. Senatorul PNL, Virgil Guran, a subliniat din nou că pensiile militare nu sunt pensii speciale, atrăgând atenția asupra privațiunilor la care sunt supuși militarii:

Nu sunt de acord când aud cum se vorbește despre colegii care sunt militari, colegii care au ieșit la pensie. Vă pot spune că această pensie medie este de aproximativ 4.000 lei, în armată. (Virgil Guran)

Din partea AUR, senatoarea Rodica Boancă a pledat pentru echitate socială și trecerea tuturor pensiilor în sistemul de contributivitate.

Legea actuală este profund discriminatorie, iar aceasta aflată pe ordinea de zi nu face decât să continue segregarea socială și dvs. să vă prefaceți că ați urmat directivele Uniunii Europene. (Rodica Boancă)

Documentul merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

În contextul dezbaterii din Parlament, ministrul Apărării Angel Tîlvăr a explicat, la RRA, că reducerea pensiilor miliarilor ar duce la plecare rapidă din sistem a mii de persoane, un şoc greu de absorbit de Armată:

Scăderea pensiilor militare, cu care eu nu sunt de acord, ar duce, pe lângă faptul că această meserie și-ar pierde din atractivitate și din acest motiv, ar duce și la o ieșire din sistem la ora actuală, și cifrele pe care mi le-au comunicat colaboratorii mei nu sunt în măsură să ne facă optimiști. Este vorba de aproape 7000 de oameni care îndeplinesc condițiile de trecere în rezervă pe actualul sistem. Toți sunt oameni cu foarte mare experiență, mulți sunt pe funcții de comandă și va fi imposibil pentru sistemul militar să absoarbă șocul plecării lor într-un timp așa de scurt. Eu consider că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Dacă avem abordări comparative cu alte armate din lume și din Europa, vom vedea că militarii români nu sunt privilegiați într-un fel, dimpotrivă, foarte mulți dintre ei și vreau și acum să-mi exprim aprecierea pentru faptul că și-au făcut datoria față de țară,foarte mulți militari au fost teatrele de operații, foarte mulți militari au căpătat o experiență și o pricepere în ceea ce privește domeniul militar, care îi face de neînlocuit. (Angel Tîlvăr)

 

Alina Stănuţă(RRA)

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, 29 martie, cu 79 de voturi ”pentru” şi 37 ”împotrivă”, proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Proiectul de reformă a pensiilor speciale ajunge miercuri, 29 martie, în plenul Senatului, în ultima zi în care mai poate fi adoptat cu dezbateri.

După o lungă perioadă de discuţii în guvern şi în coaliţie a trecut marți, 28 martie, de votul comisiilor de specialitate, unde au fost acceptate doar amendamentele parlamentarilor majorităţii.

Un mesaj în legătură cu reforma pensiilor l-a avut marți, 28 martie şi preşedintele Klaus Iohannis.

El a transmis că sistemul de pensii trebuie schimbat în aşa fel încât sa fie şi sustenabil şi echitabil.

Preşedintele nu a vrut însă să comenteze despre proiectul aflat în dezbaterea Senatului. Cînd o să ajungă la promulgare o să vă spun dacă reforma pensiilor speciale e suficientă, a spus şeful statului.

La dezbateri au fost şi sindicaliştii din Poliţie şi Armată care au cerut scoaterea pensiilor militarilor din actul normativ.

Cosmin Dorobanțu, lider al sindicatelor din penitenciare:

Când am ales uniforma militară acum 15 ani, știam cu ce salariu voi fi plătit, știam cât voi lucra în sistemul acesta de apărare ordine publică, siguranță națională. Știam cu ce pensie voi ieși. Să veniți acum să schimbați regulile jocului în timpul jocului nu mi se pare corect din partea statului față de militarii activi. Noi nu avem pensii nesimțite.

De pensii speciale beneficiază acum aproape 200.000 de persoane, majoritatea – peste 170.000 – în Sistemul de Apărare şi Ordine Publică.

Dar cele mai mari pensii speciale le au foştii magistraţi, care pot ajunge să primeasă în jur de 18.000 de lei, de 10 ori mai mult decît pensia medie acordată de stat.

Schimbarea acestui sistem este o cerinţă în PNRR, de care depinde aprobarea a aproape 3 miliarde de euro, fonduri europene.

Alina Stănuţă:

Amendamentele propuse de coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR au trecut cu o largă majoritate de voturi de comisiile reunite pentru apărare, muncă și juridică, în timp ce USR a votat împotrivă, iar parlamentarii AUR s-au abținut de la vot. Unul dintre amendamentele acceptate prevede că persoanele care cumulează mai multe pensii de serviciu de la intrarea în vigoare a legii trebuie să decidă doar pentru una dintre ele în termen de 30 de zile.

Pensiile de serviciu se actualizează anual cu rata medie a inflației, este un alt amendament propus de coaliția de guvernare și acceptat de senatorii puterii. Iar o altă modificare arată că pensiile de serviciu pe viitor nu vor mai putea depăși salariul aflat în plată. La dezbaterile din comisie au fost prezenți și reprezentanții sindicaliștilor din apărare și afaceri interne, care au solicitat ca pensiile militarilor să nu fie considerate parte a PNRR.

Acest proiect de lege reprezintă un jalon în planul național de redresare și reziliență, care trebuie adoptat pentru ca banii să fie livrați României. USR a reclamat, în timpul dezbaterilor din comisiile de specialitate, că modificările nu respectă cerințele PNRR și nicio pensie specială nu trece pe principiul contributivității. Documentul intră astăzi pentru dezbatere și vot în plenul Senatului, care este prima cameră sesizată.

 

Foto: senat.ro

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Etichete:
Proiectul de lege privind achiziţia a 32 de avioane F-35, adoptat
Politic miercuri, 13 noiembrie 2024, 09:08

Proiectul de lege privind achiziţia a 32 de avioane F-35, adoptat

Proiectul de lege privind achiziţia a 32 de avioane F-35 de la Guvernul Statelor Unite a fost adoptat, marți, 12 noiembrie, de Camera Deputaţilor...

Proiectul de lege privind achiziţia a 32 de avioane F-35, adoptat
Primele voturi prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale
Politic sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 16:20

Primele voturi prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale

Până acum au fost înregistrate 184 de plicuri cu voturi primite din străinătate, din 8 ţări europene, a informat Poşta Română într-un...

Primele voturi prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale
Începe campania electorală pentru alegerile parlamentare
Politic joi, 31 octombrie 2024, 09:18

Începe campania electorală pentru alegerile parlamentare

Campania electorală pentru alegerile parlamentare începe vineri, 1 noiembrie, la ora 00,00, şi se va încheia în data de 30 noiembrie, la ora...

Începe campania electorală pentru alegerile parlamentare
Campania electorală începe în această noapte la ora 00:00
Politic joi, 24 octombrie 2024, 11:53

Campania electorală începe în această noapte la ora 00:00

Sunt 14 candidaţi înscrişi în competiţia electorală – 10 propuşi de partide politice, precum şi patru independenţi.   Pentru...

Campania electorală începe în această noapte la ora 00:00
Politic luni, 21 octombrie 2024, 09:13

Agenda de lucru a executivului

Elaborat de Ministerul Energiei, primul proiect de ordonanță de urgență introduce în legislația națională o serie de obiective ale Uniunii...

Agenda de lucru a executivului
Politic luni, 21 octombrie 2024, 09:04

Agenda parlamentară

Acestea vizează scutirea de taxe în cazul obţinerii declaraţiilor de venit pentru cei care se pensionează, indexarea pensiilor militare şi...

Agenda parlamentară
Politic sâmbătă, 19 octombrie 2024, 12:29

În Spațiul Schengen şi cu graniţele terestre, până la sfârşitul anului!

România va intra în Spațiul Schengen şi cu graniţele terestre, până la sfârşitul anului! Premierul Marcel Ciolacu este sigur de acest lucru...

În Spațiul Schengen şi cu graniţele terestre, până la sfârşitul anului!
Politic vineri, 18 octombrie 2024, 16:34

Decizii ale BEC privind votul la alegerile prezidenţiale

Alegătorii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale sunt în localitatea de domiciliu votează doar la secția la care sunt arondați....

Decizii ale BEC privind votul la alegerile prezidenţiale