S-a lansat aplicația Bihor Curat
Aplicația poate fi descărcată gratuit pe telefonul mobil. Până la finalul lunii iunie este în testare, ulilizatorii având posibilitatea de a trimite observații sau propuneri pentru îmbunătățirea acesteia.
Articol editat de Camelia Velțan, 30 martie 2023, 11:00
Dacă nu știți când vin lucrătorii de la salubritate în fața porții dvs. sau ce pubele vor goli, oriunde anume să aruncați un anumit tip de deșeu Ecolect Bihor a pus la dispoziție o soluție la îndemână. Chiar de astăzi, firma care gestionează salubritatea în județ lansează aplicația pentru telefoane mobile Bihor curat, cu numeroase date utile privind acest sistem, precizează președintele Ecolect, Mircea Mălan:
Prin intermediul acestei aplicații, fiecare bihorean va putea să vadă graficul de colectare a deșeurilor în funcție de adresa pe care o setează. Chiar dacă locuiește în mediul urban, unde sunt mai multe zone aplicația îi oferă informațiile concrete, astfel încât se va ști la adresa respectivă când anume se ridică fiecare categorie de deșeu. Fiecare bihorean va avea la dispoziție un ghid de colectare a fiecărui deșeu. Cetățenii vor putea, prin intermediul acestei aplicații, să depună sesizări în legătură cu deșeurile care sunt abandonate. Vor face o poză și prin sistem GPS, vor transmite locația exactă a acestor deșeuri, precizând în același timp și dimensiunea deșeului respectiv, astfel încât cei care merg să-l ridice să știe cu ce fel de vehicul ar trebui să meargă acolo. Cetățeanul va putea să vadă harta completă a tuturor centrelor de colectare prin aport voluntar a deșeurilor mari.
Tot prin aplicație, bihorenii pot să facă, dacă este cazul, reclamații față de operatorii de salubritate, toate urmând să fie gestionate de Ecolect Bihor. Aplicația este și o platformă de donare a unor bunuri folosite, dar nu uzate, spune Mircea Mălan:
Oferă posibilitatea de a folosi practic această platformă ca un centru virtual pentru a oferi spre folosință altora acele bunuri care sunt în stare bună de funcționare, dar care pot fi refolosite. Nu știu, cineva decide să schimbe mobilierul sau decide să-și înlocuiască covorul din casă. Bunurile sunt într-o stare corespunzătoare și le oferă gratuit altora care ar urma să beneficieze de aceste bunuri.
Aplicația a costat 214.000 lei din bugetul total de 424.000 lei al primului proiect cu fonduri europene pe care Ecolect Bihor l-a câștigat în domeniul managementului deșeurilor.
Stelian Radu Cacuci/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.