Floriile catolice sărbătorite la Oradea
Procesiunea va avea loc duminică, 2 aprilie 2023, înaintea Liturghiei Solemne, celebrate de PSS Böcskei László, episcopul diecezan. Aceasta va fi precedată de binecuvântarea ramurilor.
Articol editat de cristina.rusu, 1 aprilie 2023, 14:01
Duminica Floriilor celebrează intrarea solemnă a lui Isus Cristos în Ierusalim şi deschide Săptămâna Sfântă, care culminează cu Sărbătoarea Învierii Domnului.
Cu această zi începe Săptămâna Mare, care culminează cu cea mai mare sărbătoare a creștinătății, amintește episcopul Böcskei László:
În Biserica Latină mâine se sărbătorește Duminica Floriilor, care este un moment, o sărbătoare ce introduce Săptămâna Mare. Nu degeaba numele corect și liturgic al Floriilor este Duminica Patimilor lui Isus, pentru că, prin intrarea în Ierusalim, în cetatea Sa, Isus practic începe drumul spre Golgota.
Această sărbătoare este destul de populară în rândul credincioșilor catolici, și nu numai, ci în general, în rândul creștinilor. Pe lângă faptul că se evocă un moment din viața lui Isus, această sărbătoare are și un mesaj profund și direct, și anume: acest mesaj se formulează printr-o chemare care trebuie să ne așeze în fața unei întrebări importante în trăirea noastră creștină. Și mă gândesc eu: unde ne plasăm noi în această mulțime care-l întâmpină pe Isus?! Îl ovaționăm, îl aclamăm și apoi îl părăsim? Sau suntem creștinii care îl putem primi în viața noastră și îl vom însoți, și în zilele care urmează, când vom celebra Cina de Taină, când vom celebra Răstignirea, chiar și liniștea mormântului, pentru ca apoi să ajungem la bucuria Învierii?
Aș mai aminti că Duminica Floriilor introduce practic, din punct de vedere liturgic, celebrările cele mai profunde și cele mai frumoase din tot anul liturgic. De aceea, oamenii se pregătesc, oamenii încearcă să intre în atmosfera sărbătorii. Îi invit pe toți să încercăm să regăsim Speranța, care vine de la Isus, de la Dumnezeu! Speranța de care avem nevoie în zilele de astăzi când vedem atât de multe încercări, atât de multe lucruri negative. Vedem victime ale războiului, ale unor nedreptăți și vedem că lumea a luat-o în direcție greșită. Să regăsim izvoarele speranței, să nu ne îndepărtăm de Isus, să mergem cu el și pe calea suferinței, dar mereu cu speranța unei înnoiri în viața noastră. În acest sens, doresc tuturor o sărbătoare de Florii frumoasă, cu mult har, cu pace și cu speranță cum spuneam, a spus PSS Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea.
Program special
În timpul Săptămânii Mari, celebrările liturgice în Catedrala romano-catolică din Oradea se vor desfășura după un program special.
Astfel, în zilele de luni, marţi şi miercuri din Săptămâna Mare, sfintele liturghii se vor celebra după programul obişnuit ferial.
În Joia Mare, în data de 6 aprilie, în Catedrala romano-catolică din Oradea vor fi oficiate două liturghii:
La orele 10.00, Liturghia Crismei (a uleiurilor) – celebrată de către PS Böcskei László, alături de preoții diecezei. În cadrul liturghiei preoţii vor reînnoi promisiunile făcute la hirotonirea preoţească şi vor fi sfinţite uleiurile folosite la administrarea sacramentelor.
Totodată, la orele 19.00, episcopul va oficia Liturghia în amintirea Cinei de Taină. Liturghia va fi urmată de o veghe până la orele 21.00.
În Vinerea Mare, în 7 aprilie, vor fi comemorate Patimile şi Moartea pe Cruce a Mântuitorului.
După-amiază la orele 15.00, în grădina Palatului Episcopal, se celebrează devoţiunea „Calea Sfintei Cruci”, cu participarea parohiilor din Oradea.
Celebrarea patimilor şi a morţii Domnului Isus Cristos începe la orele 18.00. Această celebrare specială cuprinde liturghia cuvântului, rugăciunile universale, dezvelirea Sfintei Cruci şi împărtăşania, după care, urmând tradiţia locului, se va oficia punerea în mormânt. Adoraţia Sfântului Sacrament la mormântul sfânt va dura până la orele 21.00, a informat preotul Vakon Zsolt.
Pe 8 aprilie, în Sâmbăta Mare, între orele 10.00-20.00 este program de veghe și adoraţie a Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt.
Vigilia Pascală și Sfintele Paști
Vigilia Pascală va începe la orele 21.00 cu sfinţirea focului în faţa Catedralei, urmată de o liturghie solemnă celebrată de către PS Böcskei László. Vigilia pascală se va încheia cu Procesiunea de Înviere şi binecuvântarea alimentelor enoriașilor.
Duminică, 9 aprilie, catolicii celebrează Învierea Domnului sau Sfintele Paști. Liturghia de dimineaţa de la ora 8.00 va fi precedată de binecuvântarea alimentelor care se oficiază pe platoul din faţa catedralei episcopale la orele 7.30.
Liturgia solemnă arhierească a Sfintelor Paşti va avea loc la orele 11.00, fiind celebrată de PS Böcskei László. Corul şi orchestra Catedralei vor interpreta lucrări religioase pascale. Seara la orele 18.00 va fi celebrată o liturghie de seară.
În Lunea Sfintelor Paști, în 10 aprilie, în Catedrala romano-catolică de Oradea, sfintele liturghii vor fi oficiate după programul duminical.
Radio Cluj dorește tuturor sărbători pascale binecuvântate!
Crina Dobocan
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.