Prima pagină » Știri » Social » Plăcinta dobrogeană recunoscută și înregistrată la nivel European
Plăcinta dobrogeană recunoscută și înregistrată la nivel European
Foto: romania.representation.ec.europa.eu
Comisia Europeană a aprobat o nouă indicație geografică protejată (IGP) pentru România – „Plăcintă dobrogeană”.
Ce este Plăcinta Dobrogeană
Articol editat de cristina.rusu,
1 aprilie 2023, 10:18
Comisia Europeană a aprobat o nouă indicație geografică protejată (IGP) pentru România – „Plăcintă dobrogeană”.
Ce este Plăcinta Dobrogeană
„Plăcinta dobrogeană” este un produs de patiserie făcut din foi de aluat, umplute cu un amestec de brânză sărată (telemea), caș și ouă. Foile sunt obținute prin întinderea și tragerea aluatului și sunt rulate, încrețite și aranjate în formă de spirală în tăvi rotunde. Acest produs are un gust sărat, datorat amestecului pe baza de telemea. În secțiune, se poate observa alternarea straturilor de umplutură alb-gălbuie și a foilor de aluat.
Plăcintă dobrogeană are o consistentă fragedă și moale, în contrast cu alte produse similare care au o textura crocantă și o suprafață friabilă. Această diferența se datorează utilizării unui amestec de iaurt și ouă, în timp ce alte produse folosesc alte ingrediente. În plus, foile de aluat sunt preparate din aluat proaspăt pentru fiecare lot de produse finite și sunt întinse și uscate până când devin foarte subțiri, translucide, elastice și ușor lucioase, o tehnică cunoscută doar de localnicii din Dobrogea.
„Plăcintă dobrogeană – IGP” a dobândit protecție în sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată (IGP). Această eticheta de calitate evidențiază legătură dintre o regiune geografică specifică și denumirea produsului, dacă anumite calități, reputație sau alte caracteristici sunt atribuite în mod esențial originii sale geografice. Cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare a produsului trebuie să aibă loc în regiune pentru a se beneficia de această eticheta de calitate.
Care sunt produsele alimentare românești recunoscute și înregistrate la nivel european
Prin această recunoaștere, Plăcintă dobrogeană se alătură altor 10 produse alimentare românești, deja recunoscute și înregistrate la nivel european, respectiv: Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țară Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Saveni, Salată cu icre de știucă de Tulcea, Telemea de Ibănești și Salată tradițională cu icre de crap.
În prezent, România are trei produse în procesul de verificare europeană pentru obținerea certificării de Indicație Geografică Protejată sau de Specialitate Tradițională Garantată, respectiv: Pița de Pecica, Salinatele de Turda și Sardeluță marinată.
Foto: romania.representation.ec.europa.eu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.