Premieră la Teatrul Maghiar de Stat. Édes Anna. Despre apocalipsa care vine
El face parte din serie de opere literare despre venirea apocalipsei care chiar se întâmplă.
Este prima colaborare a trupei clujene cu regizorul Szabó K. István, care declară că a dorit să pună în scenă acest text literar, însă citit în cheie modernă. Cea a bolii de care suferă societatea umană obsedată de control și supraveghere.
Ca urmare, această nouă montare, care este și o nouă adaptare, depășește contextul istoric al romanului și identifică acele probleme care nu țin nepărat de o epocă și pe care le regăsim și în lumea contemporană.
Ce ar trebui să știm despre textul lui Dezső Kosztolányi? Iată răspunsul lui András Visky, director artistic adjunct al Teatrului Maghiar de Stat Cluj:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 aprilie 2023, 17:49
Decorurile îi aparțin lituanianului Artūras Šimonis, care spune că pentru a construi atmosfera spectacolui s-a folosit și de lumină și culori.
Muzica originală este compusă de Cári Tibor, care declară că s-a inspirat din jocul actorilor la repetiții pentru a o compune și că muzica are un rol important, pentru că judecă și comentează, exact ca un cor grecesc din antichitate:
Regizorul Szabó K. István a fost lăudat de trupa de actori pentru prospețimea sa și pentru faptul că a construit spectacolul din actori, fără să aibă idei preconcepute. Iată ce spune actrița Csutak Réka despre atmosfera de la repetiții:
Spectacolul Édes Anna va avea premiera în 5 aprilie și se va juca din nou în 6, 13 și 30 aprilie la Teatrul Maghiar din Cluj.
…nu există decât umanitatea și este o crimă mai mare decât omorul să fii inuman, să fii nepoliticos, să fii arogant, pentru care nici măcar un cuțit nu constituie o pedeapsă suficientă, în timp ce cea mai mare virtute este o gândire, o inimă pură, care merge la miezul problemei, pentru că nu există nimic mai important, nimic mai radical, pe care îl putem face aici, pe pământ” – scria Dezső Kosztolányi la trei ani după crearea romanului său Édes Anna, în 1929.
Dar acum? În 2023? Ce înseamnă astăzi umanitatea și ce înseamnă inumanitatea? Care este cel mai mare păcat astăzi și care ar fi cea mai mare virtute? Mai sunt aceste întrebări relevante astăzi sau lumea se află deja într-un cu totul alt loc? Vă invităm să reflectați la toate acestea pornind de la un roman vechi de aproape un secol!
Ildikó Lőkös, dramaturgul spectacolului
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.