Camera Deputaților a votat varianta codurilor penale propusă de guvern [UPDATE]
Astfel, s-a renunţat la stabilirea unui prag valoric de la care se aplică sancţiuni penale pentru abuzul în serviciu. Totodată, a fost păstrată posibilitatea folosirii interceptărilor făcute de serviciile specializate ca probe în cazul mai multor infracţiuni, inclusiv pentru evaziune fiscală şi corupţie.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Proiectele de lege să fie trimise preşedintelui României pentru promulgare.
………………………………………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE: ora 12.30
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, 5 aprilie, cu 191 de voturi ‘pentru’, 66 ‘împotrivă’ şi 12 abţineri, proiectul de lege care modifică Codul penal şi vizează abuzul şi neglijenţa în serviciu, în forma Guvernului.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 5 aprilie 2023, 09:40 / actualizat: 5 aprilie 2023, 16:45
………………………………………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE: ora 12.30
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, 5 aprilie, cu 191 de voturi ‘pentru’, 66 ‘împotrivă’ şi 12 abţineri, proiectul de lege care modifică Codul penal şi vizează abuzul şi neglijenţa în serviciu, în forma Guvernului.
În această formă este eliminat pragul de la care se consideră infracţiune pentru abuz în serviciu, aşa cum a decis, marţi, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, care a dat raport de adoptare formei venite de la Guvern pentru acest proiect.
Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică, se menţionează în articolul cu privire la abuzul în serviciu.
A fost eliminat, de asemenea, şi pragul pentru neglijenţa în serviciu.
Fapta funcţionarului public care, din culpă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, spune articolul referitor la neglijenţa în serviciu.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
AGERPRES
………………………………………………………………….
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat marți, 4 aprilie, varianta codurilor penale propusă de Guvern.
Astfel, cu voturile deputaţilor PSD, PNL şi UDMR, au fost eliminate toate amendamentele adoptate recent de Senat, dar şi cele propuse la Camera Deputaţilor asupra proiectelor de lege amintite, inclusiv introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu.
Senatul aprobase un prag de 250.000 de lei, redus la 9.000 de lei de ministrul Justiţiei şi la care, acum, s-a renunţat definitiv.
Documentele vor ajunge la vot în forma elaborată de Ministerul Justiţiei şi adoptată de Executiv la finalul anului trecut.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Deputaţii USR şi-au exprimat nemulţumirea, precizând că este un fapt fără precedent, care aruncă în derizoriu proiecte importante pentru legislaţia penală.
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.