Ascultă Radio România Cluj Live

Controale Antifraudă la evazioniștii din comerțul online [AUDIO]

Astfel, de la începutul lunii aprilie au fost demarate controalele la comercianții online bănuiți de evaziune fiscală, în baza informațiilor extrase din declarația 395.

comert online

Articol editat de cristina.rusu, 5 aprilie 2023, 11:52 / actualizat: 5 aprilie 2023, 13:24

Despre ce este vorba, a aflat Alina Nechita:

Totul a început cu Operațiunea Mercur, căci așa îi este numele, care a fost demarată în luna octombrie 2020, una dintre cele mai ample verificări, de până acum, în comerțul online nefiscalizat. Această operațiune era de așteptat să fie extinsă, mai ales pentru că este menționată expres în Programul de Convergență 2021-2024 adoptat de Guvern și transmis Comisiei Europene.

În cadrul acestei operațiuni, în primă fază, au fost vizați toți agenții economici care au obținut venituri din vânzări online. Din 2023, datorită unor rapoarte ale firmelor de curierat, sunt depistate și persoanele fizice care obțin astfel de câștiguri.

Din luna ianuarie a acestui an, firmele de curierat au depus declarația 395 și inspectorii antifraudă au deja informații foarte clare și au pregătit acțiuni în acest sens. Mai precis, furnizorii de servicii poștale și curierat sunt obligați să transmită lunar informații despre comercianții online care trimit colete cu plata ramburs și despre clienții care le primesc. În acest fel, autoritățile pot identifica mai ușor comercianții online care nu-și declară veniturile parțial sau integral.

Formularul 395 a început să fie depus odată cu coletele livrate efectiv în decembrie 2022, primul termen fiind la finalul lunii ianuarie 2023, al doilea a fost la finalul lunii februarie 2023, iar cel de-al treilea, la finalul lunii martie 2023 și tot așa.

Practic, deși vizați de raportare sunt comercianții online care trimit colete cu plata ramburs, obligația de a depune declarația este la intermediari, furnizorii de servicii poștale (inclusiv firmele de curierat) care preiau coletele de la comercianți și apoi le livrează către clienți. În acest fel, autoritățile pot identifica mai ușor comercianții online care nu-și declară veniturile parțial sau integral.

În urma unei conferințe de presă, organizată la începutul lunii martie, președintele ANAF, Lucian Heiuș, a declarat că au descoperit persoane fizice care au avut vânzări online și de peste un milion de lei într-o lună din comerțul online, vânzări de diverse produse, deci clar este evaziune fiscală și câteva zeci de asemenea persoane vor fi verificate de Antifraudă, spunea el.

Director general Antifraudă, Teodor Alexandru Georgescu, a declarat la finalul lunii martie că ANAF are aproape finalizată o aplicație prin care pot fi identificate mult mai ușor persoanele care fac evaziune prin comerțul online și că aceasta va intra curând în testare. În lipsa acestei aplicații, deocamdată, care să ruleze toți indicatorii de risc asupra bazei de date, acest lucru se face din prima lună de depunere a declarațiilor (de către curieri), prin rularea fiecărui indicator de risc asupra bazei de date, a precizat el.

În urma primelor acțiuni de combatere a evaziunii fiscale prin comerțul online, au fost identificate, de la un singur curier, 22.000 de persoane fizice care au încasat bani ramburs în cont colector de aproximativ 1,8 miliarde lei și nu au depus nicio declarație fiscală pentru acei bani, a mai spus directorul general Antifraudă, Teodor Alexandru Georgescu.

Șeful antifraudă a mai precizat că nu vor fi luate în considerare, în această operațiune națională, persoane care au vândut pe OLX bicicleta copilului, de exemplu, pentru că scopul este identificarea persoanelor care obțin astfel de venituri, constant, din activitate comercială.

Așadar, în primă etapă va fi inițiată verificarea documentară pentru persoanele care au obținut astfel venituri de peste 500.000 lei. Asta înseamnă, un control care se face de la sediul ANAF, urmând ca la finalul controlului să se emită decizie de impunere.

Celelalte persoane, spun oficialii din cadrul ANAF, cele cu sume sub 500.000 lei vor primi acasă o notificare de conformare din partea organiului fiscal, iar dacă nu se vor conforma, vor urma controale.

Comerțul online, în România, are un specific aparte, față de alte state. Pe circuitul economic al acestui comerț se interpun firmele de curierat care au început deja să completeze Declarația 395, indiferent dacă fac sau nu operațiuni cu ramburs.

Începând cu luna ianuarie 2023, aceste firme, cumulat, au primit 17 milioane de transporturi cu ramburs, ceea ce reprezintă, ca volum de vânzări, aproximativ 5 miliarde de lei.


Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

România are suficiente gaze naturale pentru această iarnă
Economic marți, 7 ianuarie 2025, 10:03

România are suficiente gaze naturale pentru această iarnă

România are suficiente rezerve de gaze naturale ca să treacă cu bine iarna, transmite ministrul energiei, Sebastian Burduja, în contextul...

România are suficiente gaze naturale pentru această iarnă
100.000 de lucrători străini vor putea să continue să muncească în România
Economic marți, 7 ianuarie 2025, 09:31

100.000 de lucrători străini vor putea să continue să muncească în România

100.000 de lucrători străini vor putea activa și în acest an pe piața muncii din România, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii.  ...

100.000 de lucrători străini vor putea să continue să muncească în România
Prioritățile Programului „Anghel Saligny”
Economic duminică, 5 ianuarie 2025, 10:27

Prioritățile Programului „Anghel Saligny”

Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică prioritățile pentru Programul „Anghel Saligny”, între care plata facturilor deja...

Prioritățile Programului „Anghel Saligny”
Bugetul de stat în atenția ministerelor
Economic duminică, 5 ianuarie 2025, 10:23

Bugetul de stat în atenția ministerelor

 Ministrul finanțelor, Tánczos Barna, a declarat că își dorește ca, până pe 27 ianuarie, bugetul să fie deja discutat cu ministerele de...

Bugetul de stat în atenția ministerelor
Economic miercuri, 1 ianuarie 2025, 18:29

Scumpiri în 2025

Anul 2025 a venit cu scumpiri la carburanţi, în urma creşterii accizelor, şi cu o serie de măsuri fiscale prevăzute în aşa-numita ordonanţă...

Scumpiri în 2025
Economic miercuri, 1 ianuarie 2025, 15:43

Fermierii sunt nemulțumiți de ordonanța ”Trenuleț”

De astăzi este în vigoare ordonanța care prevede reducerea cheltuielilor din sectorul public. Printre măsurile prevăzute se numără și...

Fermierii sunt nemulțumiți de ordonanța ”Trenuleț”
Economic duminică, 29 decembrie 2024, 13:41

Schengen: controale mai puține, probleme vechi la frontiere

De la 1 ianuarie, se elimină controalele sistematice la granița de vest a României, odată cu integrarea în spațiul european de liberă...

Schengen: controale mai puține, probleme vechi la frontiere
Economic duminică, 29 decembrie 2024, 11:37

Euro peste pragul de 5 lei? Prognoze economice pentru 2025

Euro ar putea depăşi oficial pragul de 5 lei până la jumătatea anului viitor, însă deprecierea monedei naţionale în raport cu cea europeană...

Euro peste pragul de 5 lei? Prognoze economice pentru 2025