Una din șase persoane din lume este afectată de infertilitate
Foto: Pexels
Pentru milioane de cupluri din întreaga lume, conceperea unui copil poate fi extrem de dificilă, atunci când speranțele de a întemeia o familie sunt spulberate de testele de sarcină negative.
Articol editat de cristina.rusu,
5 aprilie 2023, 11:11
Pentru milioane de cupluri din întreaga lume, conceperea unui copil poate fi extrem de dificilă, atunci când speranțele de a întemeia o familie sunt spulberate de testele de sarcină negative.
Aproximativ una din șase persoane la nivel global se confruntă cu infertilitate la un moment dat în viața lor, potrivit unui nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății, care constată că niciun continent nu este mai bine decât altul.
Aceasta este o problemă globală care afectează persoanele din toate țările și din toate categoriile sociale, a declarat reporterilor Gitau Mburu, om de știință în fertilitate la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Agenția sanitară definește infertilitatea ca fiind o boală a sistemului reproducător masculin sau feminin, definită prin eșecul femeilor de a rămâne însărcinate după 12 luni (sau mai mult) de raporturi sexuale regulate neprotejate.
Estimările precedente sugerează că între 48 de milioane de cupluri și 186 de milioane de persoane trăiesc cu infertilitate la nivel global. OMS nu a actualizat aceste estimări în raportul său și a afirmat că datele pe care le-a analizat, din 1990 până în 2021, nu i-au permis să stabilească o tendință.
Pe baza datelor pe care le avem, nu putem spune că infertilitatea este în creștere sau constantă, a declarat James Kiarie, șeful departamentului de contracepție și fertilitate de la OMS.
Raportul a mai dezvăluit că prevalența infertilității variază puțin de la o regiune geografică la alta. Prevalența infertilității pe parcursul vieții – ponderea unei populații care nu a experimentat-o niciodată în timpul vieții – era de 17,8% în țările cu venituri mari și de 16,5% în țările cu venituri mici și medii.
Raportul OMS arată că infertilitatea nu discriminează, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în prefața raportului. Lupta pentru a concepe un copil poate avea, de asemenea, repercusiuni de amploare asupra vieții persoanelor afectate, variind de la anxietate și depresie la stigmatizare socială și violență domestică.
Aproximativ 12,6% din populația lumii se luptă cu infertilitatea: această pondere este cea mai ridicată în regiunea africană, la 16,4%, și cea mai scăzută în estul Mediteranei, la 10%. Totuși, raportul evidențiază că lipsa datelor disponibile în multe țări a făcut dificilă compararea mai detaliată a poverii infertilității la nivel mondial.
Raportul OMS nu a furnizat o defalcare a infertilității masculine și feminine: infertilitatea poate fi cauzată de o serie de factori diferiți la ambele sexe. În sistemul reproducător feminin, infertilitatea poate fi cauzată de o gamă largă de factori, inclusiv infecții cu transmitere sexuală, blocarea trompelor uterine, tulburări uterine precum endometrioza, tulburări ovariene precum sindromul ovarului polichistic (PCOS) sau dezechilibre ale hormonilor reproductivi.
În sistemul reproducător masculin, infertilitatea poate fi cauzată de infecții genitale, dezechilibre hormonale sau producție și calitate anormală a spermei.
Este bine cunoscut că stilul de viață și factorii de mediu, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool și obezitatea, afectează fertilitatea, dar oamenii de știință bănuiesc, de asemenea, că expunerea la poluanții din mediul înconjurător poate perturba hormonii de reproducere și poate deteriora ovulele și sperma.
În timp ce tehnicile de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV) sunt disponibile de mai bine de trei decenii, OMS a spus că aceste tehnologii sunt inaccesibile în multe părți ale lumii, în special în țările cu venituri mici și medii, unde costul poate duce un cuplu la sărăcie.
În majoritatea țărilor, tratamentele de fertilitate sunt finanțate în mare parte din buzunarul propriu: OMS solicită acum guvernelor să îmbunătățească prevenția, diagnosticarea și tratamentul infertilității și să asigure un acces mai echitabil la tratamente precum fertilizarea in vitro.
Milioane de persoane înfruntă costuri catastrofale de asistență medicală. după ce au solicitat tratament pentru infertilitate, ceea ce face din aceasta o problemă majoră de echitate și, prea des, o capcană a sărăciei medicale pentru persoanele afectate, a declarat Pascale Allotey, director pentru cercetare și sănătate sexuală și reproductivă la OMS.
RADOR
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.