Târgul de ofertă educațională pentru elevi, la Cluj-Napoca [AUDIO/ FOTO]
Târgul de ofertă educațională de la Cluj-Napoca vine după alte patru evenimente similare, de o amploare mai mică, organizate la Dej, Turda, Câmpia Turzii și Gherla. Marinela Marc, inspector școlar general al județului Cluj:
Articol editat de cristina.rusu, 6 aprilie 2023, 12:49
Activitatea se înscrie în seria caravanei târgurilor de oferte educaționale pe care Inspectoratul Școlar Județean a derulat-o și în acest an în toate municipiile județului Cluj. Astăzi încheiem la Cluj-Napoca cu o activitate de mai mare amploare, un eveniment pe care aici îl desfășurăm în parteneriat cu universitățile și cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, pentru că vizitatorii târgului vor fi atât elevi de clasa a 8-a și părinții lor, interesați de oferta liceelor clujene, dar și elevii claselor a 12-a interesați deopotrivă de oferta universităților și a angajatorilor. Pentru cei care nu doresc neapărat un parcurs academic și doresc o inserție pe piața forței de muncă. Ne bucurăm că avem împreună tot mediul educațional clujean, licee de stat, licee particulare, școli postliceale, universități și operatori economici, în principal partenerii școlilor în derularea stagiilor de practică, dar și alți angajatori economici din județul Cluj.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, este partener alături de Inspectoratul Școlar Județean la organizarea ”Târgului locurilor de muncă și de orientare în carieră” de la Sala Polivalentă BT Arena.
Astfel, în cadrul evenimentului, peste 25 de agenți economici sunt prezenți cu standuri expoziționale personalizate și au aproximativ 1200 de locuri de muncă vacante adresate tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, viitorilor absolvenți, șomerilor, dar și celor care doresc să-și schimbe locul de muncă sau să își îmbunătățească poziția profesională.
Ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi a vorbit în deschiderea evenimentului:
Am început de anul trecut să fac astfel de evenimente prin țară, conștientizând că avem nevoie să-i orientăm pe copiii noștri către meserii. Am spus colegilor mei din cadrul Agenției Naționale de Ocupare a Forțelor de Muncă că nu mai doresc să văd în România burse ale locurilor de muncă doar cu pliant. Am vrut să pun laolaltă mediul academic, copiii noștri începând chiar din clasa a 7-a și a 8-a care acum își caută o orientare. Meseriile și tehnologia au evoluat. De exemplu, a fi strungar nu mai înseamnă ce era o dată să fi murdar de vaselină din cap până în picioare ci trebuie să înveți î n primul rând, să știi să programezi, să știi să măsori și să faci lucrurile cu totul și cu totul altfel.
Consider că astfel de evenimente, astfel de burse ale locurilor de muncă trebuie să avem în România unde să aducem la aceeași masă învățământul, învățământul tehnologic, în principal, fie că e el învățământ dual, fie că e învățământ superior, să aducem copiii și să aducem mediul privat s ă studiem și să ascultăm mediul privat, să vedem ce trebuie să facem noi ca Minister al Muncii, prin Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, ce trebuie să facem cu învățarea continuă, în ce direcție să ne orientăm, să calificăm, să recalificăm sau să orientăm copiii noștri, spre ce meserii și asta cred că poate fi un succes pentru noi ca țară.
În special în contextul protestelor cadrelor didactice pentru majorările salariale și nivelul scăzut de încadrare salarială, secretarul de stat în ministerul Educației, Sorin Ion, prezent și el la târgul educațional de la Cluj a declarat că autoritățile din minister au pregătit toate actele necesare pentru eventuale reglementări salariale și speră ca viitoarea lege a salarizării să fie mai îngăduitoare cu angajații:
Problema este una generală și înțelegem foarte bine nemulțumirile cu privire la salarizare în sistemul de educație, mai ales în zona personalului nedidactic și chiar didactic auxiliar. Ministerul Educației a declarat-o public că susținem creșterile salariale în limita în care noi putem face acest lucru. După cum bine știm, în momentul de față aplicăm legea salarizării din 2017, ori speranța noastră, a ministerului, împreună alături de profesorii din sistem, este ca în viitoarea lege a salarizării sectorul educației să fie mult mai sus, în ierarhie. Ne dorim asta și am propus. Mai mult decât atât, am calculat deja, împreună cu sindicatele reprezentative din învățământ, salariile, pornind de la salariul mediu pe economie ca salariu de acces în sistemul de educație. Grilele sunt pregătite. Ce a depins de noi am făcut.
Suntem foarte conștienți că salarizarea înseamnă și resursă umană de calitate atrasă în sistem, pentru că nu va alege nimeni domeniu educație dacă nu este și motivat financiar. Toată lumea spune că meseria de dascăl e una de vocație, dar, pe de altă parte, nu pot supraviețui doar prin vocație.
Dar să revenim la scopul Târgului Ofertelor Educaționale de la Cluj. Elevii prezenți sunt încântați să își reprezinte liceele, la standuri, să afle ofertele universităților, la cald și să consulte, în special cei din anii terminali, o parte din oferta celor 25 de firme participante.
Oferta educațională a târgului de la Cluj-Napoca poate fi consultată până după-amiază, la ora 18.00, la Sala Polivalentă.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.