Duminica Floriilor – intrarea Domnului în Ierusalim
Iisus Hristos a intrat în Ierusalim acum aproape 2000 de ani, ca un om umil, călare pe un măgar, dar era aclamat de mulţime ca un împărat.
Articol editat de Carmen Sas, 9 aprilie 2023, 00:00 / actualizat: 9 aprilie 2023, 9:15
Cu o săptămână înainte de Patimile Sale, Domnul nostru Iisus Hristos a intrat în Ierusalim pe un asin înconjurat de cei 12 Apostoli. Mulțimea, recunoscându-L ca fiind adevăratul Mântuitor, L-a întâmpinat cu ramuri de finic și cântări de bucurie. Din punct de vedere liturgic, din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioșii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere.
Evangheliile spun că oamenii îl primeau aşa pentru că auziseră de minunea pe care Iisus o făcuse nu cu mult timp înainte: învierea lui Lazăr.
Intrarea Domnului în Ierusalim deschide Săptămâna Patimilor, cele mai dramatice zile din viaţa lui Iisus.
Această sărbătoare stă sub semnul unui simbol puternic, unul al reînnoirii şi al renaşterii și are ca simbol, salcia.
De s-a ales tocmai salcia?
Pentru că salcia o rupi, o pui în pământ şi ea creşte. Face rădăcină şi apoi asigură această trecere peste timp. Atunci când primim sălciile sfinţite, le ducem acasă, le punem la icoane, le punem la stâlpul prispei, ne lovim unii pe alţii cu aceste ramuri. În acel moment se transferă sacrul, pentru că aceste ramuri sunt de fapt pentru noi acele ramuri care l-au atins pe Iisus. Prin această trecere dincolo de timp, noi ne situăm în prezentul acelui moment numit intrarea lui Iisus în Ierusalim.
Suntem în interiorul unui sacru atât de puternic şi prin aceste cântece, pricesne, românul a ştiut să refacă orice stare de dezordine şi să o aducă în spatial echilibrului. Cântecul bisericesc, priceasna, în timpul postului are acest rol, să ne pună în relaţie cu verticala noastră, cu Dumnezeu şi să ne aigure dreptul de a nu uita că şi în vreme de tristeţe trebuie să cântăm. (prof. univ. Delia Şuiogan)
Tradiții și obiceiuri de Florii
– cine se împărtășește de Florii are mari șanse să i se împlinească orice dorință își va pune când se apropie de preot;
– femeile coc plăcintele pe care le dau de pomană săracilor ca să nu moară de dorul lor, așa cum a pățit mama lui Lazar;
– acum se aerisesc hainele și zestrea;
– la miezul noptii se fierbe busuioc în apă. Se pun canafi de la prapurile folosite la înmormântarea unei fete mari iar dimineața fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos și strălucitor ca firele de la prapuri. Ce rămâne se toarnă la rădăcina unui păr, în speranța că baieții se vor uita după ele ca după un copac înflorit;
– în acelasi timp, cine se spală astăzi pe cap fără apă descântată sau sfințită, riscă să albească;
– traditia mai spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și în prima zi de Paști.
Nu în ultimul rând, celor care poartă nume de floare le urăm multă sănătate și toate gândurile noastre bune!
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.