Ascultă Radio România Cluj Live

Claudia Catana, campioană mondială la preparat cuşcuş

Foto: Rotalianul

Româncă de succes în Italia, campioană mondială la preparat cuşcuş: „Aici mi-am descoperit pasiunea pentru bucătărie”

Claudia Catana, campioană mondială la preparat cuşcuş
Foto: Foto: Rotalianul

Articol editat de cristina.rusu, 10 aprilie 2023, 09:11

Româncă de succes în Italia, campioană mondială la preparat cuşcuş: „Aici mi-am descoperit pasiunea pentru bucătărie”

„Dumnezeu îți dă, dar nu îți pune în traistă” – iată motto-ul Claudiei Catana, chef de succes în Italia, născută lângă Sibiu și stabilită de 20 de ani în Peninsulă.

Când a ajuns în Italia, românca nu știa nimic despre bucătăria țării de adopție. Și-a construit singură „traista” și a început să adune în ea succes după succes.

În 2021, a participat la un concurs culinar internațional în Sicilia, dedicat unui fel de mâncare tradițional: cuşcuşul. Cu o rețetă inspirată din gustul copilăriei în Transilvania, Claudia Catana a reușit să cucerească trofeul și titlul de „Cel mai bun cuşcuş din lume” spulberând concurența, compusă din cei mai buni bucătari specializați. A fost un drum plin de greutăți: a reușit să pună pe harta excelenței din Regiunea Lazio propriul restaurant, deschis cu sacrificii exact înainte de pandemie.

La terminarea liceului, în 2003, Claudia, care și-a dorit dintotdeauna să cunoască lumea, decide să vină pentru scurt timp la Roma, unde sora ei lucra, ca multe românce, în domeniul asistenței familiilor. Și exact asta a făcut, în primele luni. Tânăra a găsit imediat de muncă, lucrând ca baby sitter.

Apoi, a sosit, pe neașteptate, momentul care i-a schimbat viața, în 2005: Eram în autobuz, la Roma și am văzut un afiş cu o publicitate la un curs de bucătărie. Mi s-a aprins un bec, dintr-o dată mi-am dat seama ce aș vrea să fac, deși nu eram o expertă în bucătărie până atunci. Cursul era scump, cam 1.000 de euro, pentru 3 săptămâni de învățat și trei luni de stagiu. Dar aveam bani puși deoparte și am văzut o șansă, un drum nou care mi se deschidea în față.

Primul impact cu bucătăria italiană nu a fost unul ușor, își amintește Claudia: Nu cunoșteam multe lucruri, de exemplu fructele de mare. Aveam de pregătit gamberi, scampi (feluri de creveți, n.red.), mă uitam la ei, mi-era frică să-i ating, să-i curăț. Da, cel mai greu mi-a fost cu preparatele de mare, pentru că noi nu avem în România așa de multe feluri de pește.

La sfârșitul cursului de bucătărie Claudia a fost atât de apreciată, încât a descoperit că a fost aleasă să facă stagiul final, la doar 20 de ani, la unul din cel mai importante restaurante din capitală: Mirabelle, pe terasa hotelului Splendid Royal. Acolo a început să lucreze cu Chef Giuseppe Sestito, deținătorul unei stele Michelin! A fost o experiență de 3 luni, dură, dar plină de satisfacții:

În bucătărie era o ordine desăvărșită, cu reguli de fier. Nu zbura o muscă, cum s-ar spune. Totul era sub controlul atent al lui Chef Sestito. De acolo, am învățat disciplina, modul în care se respectă aducerea felurilor de mâncare la mese, la minut, atenția către materia primă, să fie de cea mai bună calitate. Rețetele, foarte elaborate, erau pe bază de pește, exact ce mă speria pe mine la început. Deși Chef Sestito personal i-a propus să lucreze în continuare la Mirabelle, Claudia Catana a refuzat.

Pentru ea, a învăța să gătești bine nu înseamnă doar a prepara feluri de mâncare elaborate, ci și a cunoaște bine bucătăria populară. Am considerat că, dacă accept, îmi vor lipsi câțiva pași esențiali. Voiam să învăț să gătesc lasagna, paste tipice din Lazio, să prăjesc supplì și să fac pizza, legume la tigaie etc. Așa că m-am angajat la o tavola calda (Împinge tava, n. red.). Acolo am învățat mai ales să fiu în contact cu clienții, să văd ce le place, să vorbesc cu ei.

Odată învățate și secretele bucătăriei tipice, cariera Claudiei a decolat. A început să lucreze în restaurante importante, alături de Chefi renumiți: din nou la Mirabelle, apoi la Boscolo, pe celebra Via Veneto, la Villa Letizia, tot cu un bucătar cu stea Michelin, apoi la Palatul Manfredi, lângă Colosseo. La Villa Letizia, restaurant deținut de Anna Fendi, de la faimoasa casă de modă, a devenit sous chef, în 2016. În acea perioadă l-a cunoscut pe Aldo, actualul ei partener, atât în viață, cât și în gestionarea restaurantului pe care l-au deschis la Bracciano.

Când îi întrebăm cum s-au cunoscut, răspunsul vine de la sine: Normal, în bucătărie! Am fost colegi și ne-am înțeles bine de când ne-am văzut prima oară, era un feeling care a continuat și în viața de zi cu zi!. Împreună, în 2018, Claudia și Aldo au pornit într-o nouă aventură profesională, cu o motivație dublă, aceea de a putea lucra într-un mediu nou, dar mai relaxant.

Au ales Ibiza, insula fericită, un colț de paradis, unde se întâlnesc oameni și culturi diferite. Aici au lucrat opt luni, cât a durat sezonul turistic, la un restaurant unde au învățat și bucătărie spaniolă, dar au experimentat și diferite meniuri:

Aici am oferit clienților și câteva feluri de mâncare românești, am inclus în meniu sarmale, involtini di verza, care au fost foarte apreciate de altfel!

Acolo s-a născut ideea de a porni o afacere pe cont propriu, un restaurant al lor. La închiderea sezonului, s-au întors din Spania la Roma. Au început să caute zona cea mai potrivită și locația pe care și-o doreau, nu la Roma, ci preferabil într-un orășel aproape de capitală, cu istorie bogată, vizitat de turiști.

Într-o zi, când Claudia se afla la București, unde oferea consultanță pentru deschiderea unui restaurant, a sosit un apel de la Aldo: Cred că am găsit restaurantul nostru! Era vorba despre locația care urma să devină, în scurt timp, restaurantul „Cucina ai monti”. Un local aflat exact la umbra castelului medieval din Bracciano, unul din cele mai bine păstrate din Lazio, simbol al teritoriului aflat lângă lacul cu același nume.

A fost nevoie de luni de muncă, pentru a aduce localul la aspectul său de acum. Au pus suflet în fiecare colț al restaurantului şi s-au pregătit pentru ziua cea mare: inaugurarea, prevăzută a avea loc de Ziua Femeii, în anul pe care nu-l vom uita ușor, 2020. În acea zi, succesul a fost deplin. Restaurantul plin, clienții au plecat fericiți. Nimeni nu se aștepta la ceea ce avea să urmeze, peste doar câteva zile: un lockdown total. Pandemia i-a îngenuncheat pe cei doi tineri antreprenori.

Am deschis de fiecare dată când s-a putut, ne-am adaptat din mers, cu sacrificii, la noile reguli. Am pus mesele afară, am avut răbdare și curaj. Am mers mai departe. Am așteptat fiecare pas către normalitate, cu speranță. Încet încet, restricțiile au devenit din ce în ce mai puține, iar restaurantul a început să se umple din nou. Iar ultima parte a pandemiei i-a adus Claudiei cel mai mare succes din cariera de până atunci: premiul pentru cel mai bun cuşcuş din lume, la Festivalul mondial Cous Cous Fest 2021, desfășurat în Sicilia. Datorită insistenței lui Aldo, s-a înscris la concurs, cel mai important de acest fel, dedicat unui fel de mâncare vestit în tot spațiul mediteranean și nu numai.

Arta cuşcuşului este specială, e nevoie de ani de experiență și talent. Claudia a decis să încerce, propunând o rețetă inspirată din anii copilăriei, din bucătăria de acasă. Așa s-a născut La Transilvania incontra il cous cous, un platou de cuşcuş înmuiat cu supă de miel, iar deasupra cu carne din supă, rubarbă, cătină, ceapă albă, gălbenuș de ou și smântână. Un gust care îmbină tradițiile celor două țări și care a cucerit juriul internațional.

Trofeul a fost ridicat cu mândrie de Claudia, emoționată: Nicidecum nu mă așteptam să câștig, mai ales că au participat concurenți din Italia, Maroc, Spania – țări cu tradiție, alături de bucătari din Senegal, Afghanistan, Mauritius, Argentina. Am fost lăudată de toți și am petrecut câteva zile minunate în Sicilia, alături de nume mari ale bucătăriei internaționale.

Vestea despre cel mai bun cuşcuş din lume, care se poate gusta în Lazio, la Bracciano, s-a răspândit repede. Clientela restaurantului gestionat de Aldo și Claudia e din ce în ce mai variată: vin italieni de la Roma, turiști din Europa, dar și din îndepărtata Asie. Printre ei, s-au numărat și critici gastronomici care lucrează pentru vestitul ghid „Gambero Rosso”. Astfel, restaurantul a obținut, pentru doi ani consecutiv, o furculiță în celebrul volum, fapt care situează localul printre cele mai bune din Lazio! Cei doi au devenit, din bucătari angajați, antreprenori care au trebuit să învețe din mers cum se gestionează o afacere.

În sfârșit, după ani de muncă, sacrificii și stres, viața Claudiei și a lui Aldo a intrat pe un făgaș liniștit și plin de satisfacții. Rădăcinile celor doi, cele românești și cele napoletane, sunt parte integrantă din viziunea gastronomică de la „Cucina ai Monti”. Aldo, pasionat de vinuri, a descoperit recent câteva etichete românești și din Republica Moldova pe care deja le propune clienților săi.

În timpul liber pe care îl are la dispoziție, Claudia se dedică plimbărilor în aer liber:

Îmi plac lucrurile simple, să călătoresc când am timp, fac yoga, meditație. Cred că a face bine celor din jur îți aduce binele și ție, înapoi. Când pot, îi ajut pe ceilalți. Acum câteva luni, am organizat o cină pentru familiile de refugiați ucraineni, de binefacere. Am pregătit sarmale, lumea a fost fericită. Când mă gândesc acasă, îmi aduc aminte de gustul copilăriei. Nu voi uita ciorba de salată, care se face la noi, sau prăjitura cu nuci și cremă cu unt a mamei. De atunci mi se pare că a a trecut așa de mult timp!

Acum viața ei e aici, nu se gândește să se întoarcă definitiv în România. Aldo ne descrie locurile pe care le îndrăgește din România, castelele medievale, pădurile, natura dar și oamenii care sunt iubitori de cultură și cu bun simț.

Claudia ne spune:

Nu știu dacă m-aș obișnui din nou să trăiesc în România. În vacanțe mergem când putem, vizităm cele mai frumoase locuri. Dar, peste 5, 10 ani, mă văd pe o insulă. Iubesc marea. Bineînțeles, lucrând tot într-un restaurant, al meu! (www.rotalianul.com)

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Pe toate drumurile din județul Sibiu se circulă în condiții de iarnă | UPDATE
Transilvania joi, 21 noiembrie 2024, 13:22

Pe toate drumurile din județul Sibiu se circulă în condiții de iarnă | UPDATE

Peste 23.000 de persoane din municipiul Sibiu și din alte 70 de localități din județ sunt afectate de întreruperi ale alimentării cu energie...

Pe toate drumurile din județul Sibiu se circulă în condiții de iarnă | UPDATE
A venit iarna în Maramureș!
Transilvania joi, 21 noiembrie 2024, 12:00

A venit iarna în Maramureș!

Stratul de zăpadă în Munţii Rodnei, la staţia meteorologică Iezer, a ajuns la 25 de centimetri, iar pe toate tronsoanele de drumuri naţionale...

A venit iarna în Maramureș!
Județe vizate de cod roșu de viscol puternic
Transilvania joi, 21 noiembrie 2024, 11:29

Județe vizate de cod roșu de viscol puternic

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod roşu de viscol puternic, care vizează, pe parcursul zilei de vineri, 22...

Județe vizate de cod roșu de viscol puternic
Curse aeriene întârziate din cauza vremii
Transilvania joi, 21 noiembrie 2024, 11:08

Curse aeriene întârziate din cauza vremii

Întârziere, joi dimineaţă, 21 noiembrie, de pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, din cauza condiţiilor meteorologice, informează conducerea...

Curse aeriene întârziate din cauza vremii
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 17:31

Oradea se pregătește pentru sărbători

Primăria Oradea pregătește orașul pentru atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă, oferindu-le orădenilor și vizitatorilor un oraș plin de...

Oradea se pregătește pentru sărbători
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 14:24

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene

Consiliul Judeţean Sălaj a alocat peste şapte milioane de lei pentru lucrările de întreţinere a drumurilor judeţene în sezonul rece...

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 09:55

Prima cursă a noului tren electric, pe ruta București-Brașov

Călătoria inaugurală București-Brașov a noului tren electric pe care Ministerul Transporturilor l-a cumpărat din Franța este programată...

Prima cursă a noului tren electric, pe ruta București-Brașov
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 08:45

Cod Galben de vânt puternic în Bihor. Rafale de peste 65 km/h

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod Galben de vânt puternic, valabilă pentru ziua de miercuri, 20 noiembrie....

Cod Galben de vânt puternic în Bihor. Rafale de peste 65 km/h