În prezent, există două aparate unde pot fi aduse ambalaje din plastic, sticle sau doze de aluminiu, care se află în piața Flora din cartierul Mănăștur și în piața agro-alimentară din Zorilor.
Primarul Emil Boc consideră că dacă acest sistem ar fi extins în întreaga țară, multe dintre ambalajele din plastic nu ar mai ajunge în albiile râurilor:
De un succes incredibil se bucură aceste aparate cu recompensă pentru colectarea deșeurilor. Doar în opt luni au fost aduse 2,5 milioane de ambalaje. Aceste sticle, pet-uri și doze de aluminiu nu sunt nici în râuri, nici în parcuri, nici pe străzi. Sunt adunate selectiv și valorificate. Gândiți-vă ce înseamnă 2,5 milioane de pet-uri adunate și nu aruncate prin diverse locuri, pe care le cunoaștem, dealtfel. (Emil Boc)
Persoanele care folosesc aceste aparate de reciclare primesc un bilet cu două călătorii pe mijloacele de transportul în comun pentru 15 ambalaje reciclate. Pentru acest mod de recompensă, Primăria a beneficiat până acum de sponsorizări.
Tot cu ajutorul unor firme speră reprezentanții municipalității să mai monteze încă un aparat de reciclare, în partea de Est a Clujului. Emil Boc asigură că dacă nu se vor găși societăți interesate, noul aparat va fi cumpărat cu bani din bugetul municipiului:
La aparatele cu recompensă tot timpul este coadă. Oameni care vin cu ambalaje și stau la coadă ca să le depună la aceste automate. Am decis să mai achiziționăm încă un aparat de acest fel, pe care să-l montăm în Mărăști sau în Gheorgheni, vedem unde este locația cea mai potrivită. Noi n-am mai cumpărat altele, pentru că de la 1 ianuarie trebuia să intre în vigoare o lege care să oblige marii comercianți să pună ei la dispoziție astfel de aparate. S-a amânat cu un an legea asta. Acuma, noi vrem să mergem în continuare și să nu pierdem entuziasmul oamenilor care doresc să recicleze. (Emil Boc)
Colectarea pe scară largă a ambalajelor din plastic ar rezolva, cel puțin în parte, și problema pet-urilor care plutesc pe majoritatea râurilor și alacurilor din țară. La Cluj-Napoca, de exemplu, lunar sunt oprite câteva mii de sticle de plastic la stăvilarul de la intrarea Someșului Mic în municipiu.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.