Ce trebuie să mâncăm primăvara?
Mâncăruri de primăvară pe care nu trebuie să le ratați
Articol editat de cristina.rusu, 13 aprilie 2023, 12:00
Articol editat de cristina.rusu, 13 aprilie 2023, 12:00
Multe verdețuri și legume. Și, bineînțeles, nu uitați de cereale, pește, fructe de mare, carne, produse lactate.
Iată câteva dintre cele mai bune rețete de primăvară. Aceste mâncăruri vă vor sătura, vor ajuta la întărirea sistemului imunitar, vă vor energiza.
Dimineața, este cel mai bine să gătiți fulgi de ovăz, sandvișuri sănătoase sau feluri de mâncare cu brânză de vaci. Nu uitați de legume. De exemplu, o opțiune grozavă este fulgi de ovăz cu legume sau un ou fiert cu salată. Ori o omletă cu urzici și spanac, un smoothie cu măr, salată verde, kiwi și câteva frunze tinere de păpădie.
Terci de orez cu verdețuri și morcovi. Se fierbe orezul. Se rade un morcov mare, se sotează. La sfârșitul gătitului, adăugați mărar, pătrunjel și mai lăsați pe foc câteva minute. Combinați legumele, verdețurile și orezul. Sare și piper, după gust.
Broccoli cu brânză – se macină 500 g de broccoli într-un blender. Se adaugă 250 g mozzarella, 2 ouă, 100 g brânză de vaci, sare și piper. Se toarnă într-o tavă de copt tapetată cu hârtie. Întindeți compoziția uniform. Coaceți până se înroșește și tăiați în batoane.
Supă de urzici, măcriș, spanac. Puteți combina ingredientele în moduri diferite. Și puteți adăuga orice legume de primăvară. În plus, la de supele verzi, trebuie să folosiți morcovi, cartofi, ceapă. Iar dacă vreți o variantă mai sănătoasă, puteți găti această supă cu carne de vită, pui sau să folosiți pește.
Cea mai bogată în vitamine supă de legume – turnați apă într-o oală potrivită – adăugați sare după gust, ulei vegetal. Adăugați cartofi tăiați cubulețe, morcovi rasi. După 15 minute, puneți verdețurile tocate (măcriș, urzică) în supă. Se fierbe până când este gata. Condimentele pe care le puteti folosi sunt leuștean, mentă, pătrunjel, piper negru. Dregeți cu un gălbenuș și 3 linguri de iaurt. Serviți supa cu 2 linguri de iaurt.
Salată – frunze de pătlagină mărunțite, urzică opărită, măcriș (toate de câte 100 g). Se adaugă ouă tocate, fierte, (câteva bucăți), niște hrean ras, ceapă roșie tăiată în jumătăți rondele. Stropiți cu oțet de mere. După câteva minute se condimentează cu smântână și sare.
Puteți lua în considerare și alte opțiuni pentru prânz. De exemplu, supa de ciuperci sau supa de fasole verde. Iar felul doi poate fi următorul: risotto, rulouri de pui cu spanac, spaghete cu creveți și rucola, coltele umplute cu legume și brânză. Puteți oricând diversifica meniul, adăugând mai multe legume și verdețuri la felurile obișnuite.
Ar trebui să luați cina cu alimente proteice și, în același timp, să nu uitați de legume și verdețuri. Piept de pui cu salată, ruladă de ou cu legume, lasagna, tocănița sunt variante ușoare. Dar puteți pregăți pregăti ceva mai interesant și cu mai multe vitamine.
Omletă de legume – bateți trei ouă cu câteva linguri de lapte și puțină făină. Se amestecă mărar măcinat. Prăjiți omleta. Tăiați roșiile cherry, jumătate de avocado, legume. Adăugați brânză de vaci la amestecul de legume, sare. Puneți umplutura rezultată pe o jumătate de omletă și acoperiți cu a doua jumătate. (www.actualno.com)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.