Rânduieli din sâmbăta dinaintea Învierii
Mai este o zi până la duminica de Paşti şi în gospodărie mai sunt atâtea de făcuuut! Femeile, mai ales, sunt învăluite până peste cap, cum se spune la ţară, să facă mâncărurile, cozonacii şi pasca: au parte, am putea spune, de o adevărată zi de…patimi, dar ele îşi duc cu drag la capăt misiunea în casă.
Articol editat de , 15 aprilie 2023, 06:00 / actualizat: 15 aprilie 2023, 8:55
Mai este o zi până la duminica de Paşti şi în gospodărie mai sunt atâtea de făcuuut! Femeile, mai ales, sunt învăluite până peste cap, cum se spune la ţară, să facă mâncărurile, cozonacii şi pasca: au parte, am putea spune, de o adevărată zi de…patimi, dar ele îşi duc cu drag la capăt misiunea în casă.
Am fost primiţi în câteva gospodării din Poiana Ilvei, să vedem cum decurg pregătirile de Paşti.
Ziua de sâmbătă este dedicată coptului în cuptor şi pregătirii mielului. De dimineaţă, bărbaţii merg la piaţă şi aleg mielul, ţinând seama de indicaţiile soţiilor. Acestea le atrag atenţia cam cât de mare şi gras să fie mielul.
Cel mai bun este cel de 13 – 14 kg, că după ce îl tai, scade la jumătate. Rămân 7 – 8 kg dacă îi gras şi este cel mai bun aşa.
Tot în satele de la poalele Munţilor Rodnei în dimineaţa de sâmbătă se face aluatul pentru pâine, cel pentru cozonaci şi se pregăteşte pasca. Toate se coc în cuptorul cu lemne din curte sau, cum am văzut în gospodaria Mariei Pop, în pivniţă, făcut acolo ca să se încălzească de la el întreaga casă.
Aşa-i rămas de pe vremuri, pentru că este asociat hornul cuptorului cu hornul casei.
Sâmbătă coacem în cuptor. Şi pasca o facem sâmbătă, chiar dacă mai de dimineaţă. Acuma, şi dacă se face Invierea la 12 noaptea, pasca şi cozonacul îs făcute pe atunci. Şi prăjiturile…(Maria Pop).
În fiecare casă se face pască?
Neapărat, nu cred că există casă în care să nu se facă pască.
Aluatul de pască se face mai vârtos decât aluatul de pâine, adică mai tare. Se frământă mai mult şi iese între aluatul de tăieţei şi aluatul de pâine. Separat preparăm brânza, care conţine brânza de oi, brânza de vaci, ouă multe şi sare. Tăvile pentru pască le folosim numai la Paşti, pentru că sunt tăvi mari şi iese pasca frumoasă. În tavă punem un strat de pâine, făcut cu sucitorul, cam de două degete, punem un strat bunicel de brânză cu ou, cum am preparat-o înainte şi după aceea iar un strat de aluat şi-apoi vine împletitura. Ea are neapărat în mijloc o cruce şi este mărginită cu un fel de brâu, tot împletit. În crucea aceea o să rămână patru goluri şi golurile acelea se umplu cu brânză, cât încape. Facem trei tăvi cu pască, dintre care una o ducem la sfinţit, la Înviere. După ce ne întoarcem de la Înviere, mâncăm pască sfinţită cu un ou fiert, sfinţit şi el şi cu o bucată de slănină.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.