Statu’ la vase în Lunea Paștelui – obicei inedit în comuna Șugag (AB)
Comuna Şugag găzduieşte luni, 17 aprilie un obicei străvechi, unic în România numit ‘Statu’ la vase în Lunea Paştelui’, obicei ale cărui origini se pierd în timp şi în istoria acestor locuri.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 16 aprilie 2023, 13:25 / actualizat: 16 aprilie 2023, 14:33
Comuna Şugag găzduieşte luni, 17 aprilie un obicei străvechi, unic în România numit ‘Statu’ la vase în Lunea Paştelui’, obicei ale cărui origini se pierd în timp şi în istoria acestor locuri.
Acesta reuneşte atât sărbătoarea întemeierii unei noi familii, cât şi sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului.
Lunea Paştelui are la Şugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriţi în anul ce s-a scurs de la Paştele trecut.
Fiecare dintre aceste tinere cupluri vin la biserică în Lunea Paştelui iar la finalul slujbei, preotul le va da binecuvântarea pentru viaţa de familie în care tocmai au intrat.
Pentru ‘Statu la vase în Lunea Paştelui’ fiecare tânără familie are rezervată în curtea bisericii o masă pe care o împodobeşte cât mai frumos cu putinţă, respectând cu sfinţenie ritualul sărbătorii.
După slujba de binecuvântare, rudele şi prietenii sosiţi în curtea bisericii pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi şi închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii.
De asemenea, cei sosiţi fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.
Obiceiul tradiţional ‘Statu’ la vase în Lunea Paştelui’ a fost întrerupt în anul 1990 din motive necunoscute, dar un grup de specialişti de la Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’ l-au readus în actualitatea satului în anul 2008, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe şi a Primăriei din Şugag.
De atunci, obiceiul a fost practicat din nou fără întrerupere, cu excepţia perioadei de pandemie.
Foto primăria Șugag
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.