A obținut fără drept aproape 1 milion de lei de la APIA!
Procurorii DNA Oradea au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un bihorean care a obținut, pe nedrept, fonduri nerambursabile de peste 913.000 de lei.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 aprilie 2023, 15:12
Procurorii DNA Oradea au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un bihorean care a obținut, pe nedrept, fonduri nerambursabile de peste 913.000 de lei.
Procurorii DNA Oradea au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat care a obținut fraudulos fonduri de la APIA.
Concret, acesta a prezentat, de mai multe ori, documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru a obține pe nedrept de fonduri europene de la APIA. În plus, el a fost acuzat și de fals material în înscrisuri oficiale.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii anticorupție orădeni au reținut că, în perioada 2016 – 2018, bărbatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente falsificate chiar de el (adeverințe) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plăți directe, care se acordă în agricultură, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul în dosarul DNA ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 913.077 lei.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, au arătat procurorii DNA Oradea.
Practic, omul a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, cu un termen de supraveghere de doi ani și șase luni și interzicerea unor drepturi.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității Primăriei comunei Ciumeghiu, județul Bihor sau, în secundar, în cadrul Primăriei comunei Avram Iancu, județul Alba, pe o perioadă de 60 de zile, au mai precizat procurorii anticorupție orădeni.
Dosarul de urmărire penală și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate judecătorilor de la Tribunalul Bihor.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.