Cel mai ambițios plan în materie de climă a fost adoptat de Parlamentul European
Între acestea se numără reforma sistemului de comercializare a certificatelor de emisii al Uniunii, inclusiv pentru sectorul aerian şi maritim, un nou instrument de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon şi un fond pentru atenuarea impactului social al acţiunilor climatice, care ar urma să combată sărăcia energetică.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 18 aprilie 2023, 17:43
Emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu 62 de procente până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2005. De asemenea, se vor elimina treptat certificatele gratuite pentru companii în perioada 2026-2034 și se va crea o nouă schemă pentru carburanții din transportul rutier și pentru clădiri. Pentru prima dată sunt incluse emisiile gazelor cu efect de seră din sectorul maritim și se vor elimina treptat până în 2026 certificatele gratuite pentru sectorul aviatic, promovându-se totodată folosirea combustibililor de aviație derivați din surse regenerabile. Parlamentul European a adoptat inclusiv normele care reglementează noul mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon. Pentru importurile de fier, oțel, ciment, aluminiu, îngrășăminte, electricitate și hidrogen trebuie să se plătească diferența dintre prețul carbonului achitat în țara de producție și cel al certificatelor de emisii de carbon.
De asemenea, se va crea în 2026 fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, pentru a ajuta microîntreprinderile și gospodăriile vulnerabile în această tranziție energetică. Măsurile trebuie să fie aprobate oficial de Consiliul European, publicate în jurnalul Uniunii Europene, apoi vor intra în vigoare după 20 de zile.
Cătălin Purcaru
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.