Ascultă Radio România Cluj Live

Cum putem reduce factura la energia electrică

Stă în puterea noastră, a fiecăruia dintre noi, să facem schimbările care să contribuie la un consum sustenabil de energie, iar pentru aceasta, este necesar să ne informăm corect și să decidem asupra sumelor pe care suntem dispuși să le plătim, în final.

Cum putem reduce factura la energia electrică

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 aprilie 2023, 12:56 / actualizat: 22 aprilie 2023, 16:45

În ceea ce privește energia electrică, există câteva mituri despre reducerea consumului care mi-au atras atenția.

Astfel este vorba despre: „Contorul inteligent îmi încarcă factura de energie electrică”; „Becurile LED nu sunt suficient de luminoase”; „Înlocuirea becurilor tradiționale cu cele tip LED este foarte costisitoare” sau „E mai bine să ai un boiler mare decât unul mic”.

Și acum, să le luăm pe rând. Afișajul intern al contorului inteligent, care arată consumul de energie în timp real, utilizează o cantitate foarte mică de energie, când este functional (de aproximativ 1 kWh/an). Mai mult decât atât, utilizarea unui contor inteligent te poate ajuta să faci economii la energie. Dacă, de exemplu, observi că energia consumată depășește bugetul disponibil, poți interveni și limita folosirea unor aparate electrocasnice sau poți stabili utilizarea lor doar în anumite intervale orare.

Becurile LED

Majoritatea oamenilor cred că luminozitatea unui bec este determinată de numărul de wați pe care acesta îl are. În timp ce wații indică puterea folosită de un bec pentru a genera lumină, lumenii sunt cei care măsoară fluxul luminos al unui bec. Un bec incandescent și un bec LED pot avea același flux luminos (lumeni), dar o putere diferită.

Un lucru este sigur și anume că becurile LED consumă mai puțină energie pentru a emite aceeași cantitate de lumină comparativ cu un bec clasic (incandescent) care poate avea un consum de până la șase ori mai mare pentru același număr de lumeni ca un bec LED.

De asemenea, înlocuirea becurilor incandescente cu becuri LED reprezintă o investiție care, pe termen lung, va ajuta la reducerea consumului de energie și, implicit, la obținerea unor economii semnificative.

Cu o investiție de aproximativ 130 de lei (costul suportat pentru achiziționarea a 10 becuri LED), o familie care locuiește într-un apartament cu 3 camere, cu o suprafață de 73 m2 și-ar reduce consumul anual de energie cu 373 kWh, comparativ cu situația în care ar folosi becuri cu incandescență, adică cu aproximativ 300 de lei în condițiile unui preț de 0.8 lei pentru un kWh.

Pe lângă utilizarea becurilor LED, pentru optimizarea consumului de energie, se poate opta pentru accesorii smart cum ar fi prizele cu funcția de măsurare a consumului.

Sistemele cu consum redus de energie electrică, fie în locuințele vechi, fie în cele noi, presupun o investiție inițială mărișoară. Atunci când luăm în calcul o reducere de energie electrică, în viitor, aparatură sau sisteme de izolație care ar trebui să se amortizeze în timp, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte.

Și să mai luăm în calcul un aspect, pentru că veni vorba despre încălzire. La alegerea volumului unui boiler, de exemplu, ar trebui să se țină cont, în primul rând, de necesarul de apă al locuinței și tipul de combustibil cu care este încălzită apa, dar și de gradul de izolare termică al locuinței. Așadar, dacă nevoia de consum de apă caldă este una mare, atunci este recomandat să alegi un boiler cu un sistem mai mare.

Reducerea consumului de energie electrică, în principiu, nu înseamnă restricții, ci alegeri inteligente. De pildă, sustenabilitatea înseamnă creșterea duratei de viață a aparatelor electronice și electrocasnice și prin reducerea amprentei de carbon obținute în urma consumului eficient de energie electrică. Așadar, atunci când iei decizii inteligente (smart), reducerea consumului de energie electrică nu înseamnă scăderea calității vieții, ci o folosire inteligentă și responsabilă a energiei.

Mihai Mureșan este administrator al unei firme de instalații electrice din Cluj-Napoca și mi-a explicat modul în care el recomandă sistemele pe care le comercializează:

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Poșta Română vrea să închirieze oficiile din mediul rural
Social joi, 21 noiembrie 2024, 11:42

Poșta Română vrea să închirieze oficiile din mediul rural

Desfiinţarea oficiilor poştale nu este o prioritate pentru Poşta Română, ci mai degrabă o necesitate, deoarece sunt unităţi din anumite zone...

Poșta Română vrea să închirieze oficiile din mediul rural
Județe vizate de cod roșu de viscol puternic
Social joi, 21 noiembrie 2024, 11:29

Județe vizate de cod roșu de viscol puternic

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod roşu de viscol puternic, care vizează, pe parcursul zilei de vineri, 22...

Județe vizate de cod roșu de viscol puternic
Primul ghid de bune practici în restaurarea caselor tradiționale
Social joi, 21 noiembrie 2024, 11:23

Primul ghid de bune practici în restaurarea caselor tradiționale

Fundația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Tradițional a lansat primul ghid de bune practici în restaurarea caselor tradiționale.  ...

Primul ghid de bune practici în restaurarea caselor tradiționale
Curse aeriene întârziate din cauza vremii
Social joi, 21 noiembrie 2024, 11:08

Curse aeriene întârziate din cauza vremii

Întârziere, joi dimineaţă, 21 noiembrie, de pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, din cauza condiţiilor meteorologice, informează conducerea...

Curse aeriene întârziate din cauza vremii
Social joi, 21 noiembrie 2024, 10:58

Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie

Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie cu 12,1%, astfel încât valoarea punctului de referinţă va creşte de la 81 la 91 de lei – a...

Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 17:31

Oradea se pregătește pentru sărbători

Primăria Oradea pregătește orașul pentru atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă, oferindu-le orădenilor și vizitatorilor un oraș plin de...

Oradea se pregătește pentru sărbători
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 16:43

A început virarea în conturi a ajutorului de incluziune

Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială virează, începând de miercuri, 20 noiembrie, în conturile beneficiarilor venitul minim de...

A început virarea în conturi a ajutorului de incluziune
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 14:24

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene

Consiliul Judeţean Sălaj a alocat peste şapte milioane de lei pentru lucrările de întreţinere a drumurilor judeţene în sezonul rece...

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene