Incluziv: Ce se întâmplă când câinii ghid ies la pensie? [AUDIO]
Zoltán Szabó: Din cauza problemelor de sănătate care apar odată cu vârsta la un câine, acesta nu mai poate ghida în siguranţă. Asta se întâmplă de regulă după vârsta de 7-8 ani, dar avem şi câine ghid care are 10 ani şi lucrează şi acum; ok, poate că merge mai încet şi are nevoie de tratament, dar iese zilnic. Fiecare organizaţie are un program şi primeşte înapoi câinii care nu mai pot ghida; experienţa e însă că nevăzătorii se ataşează atât de mult de ei încât nu renunţă la ei când se îmbolnăvesc sau când apare deja un al doilea câine. Organizaţiile ţin legătura cu beneficiarii lor şi în momentul în care câinele începe să aibă probleme din cauza vârstei, se încearcă pregătirea următorului căţel care poate să-i ajute.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 aprilie 2023, 12:27
Zoltán Szabó: Mulţi, cred că peste 100.
Andrea Nagy: Aveţi posibilitatea să gestionaţi atât de mulţi?
Zoltán Szabó: Să formăm acum 100 de câini? Categoric nu, pentru că nu beneficiem de finanţarea care să acopere formarea câinilor şi instruirea oamenilor care să se ocupe de ei.În România sunt foarte puţini dresori care se ocupă de câinii ghid: domeniul de activitate e destul de restrâns, din acest motiv nu se face specializare de multe ori decât în interiorul organizaţiilor.
Andrea Nagy: Tu cum ai ajuns în domeniul acesta?
Zoltán Szabó: Eu sunt dresor de vreo 26 de ani. Mi-am obţinut diploma în Ungaria, pentru că pe vremea aceea la noi în ţară nu prea exista posibilitatea decât în cadrul poliţiei, grănicerilor sau al armatei. În 2010 am decis să fac ceva prin care să pot ajuta nevăzătorii, apoi formarea câinilor ghid mi s-a părut suficient de provocatoare încât să mă tenteze şi profesional. Am câştigat atunci un proiect de finanţare prin care am putut instrui primii 3 câini. Proiectul s-a finalizat în 2013 şi din păcate de atunci nu am mai găsit nicio linie de finanţare.
Andrea Nagy: În alte ţări, şcolile de dresaj au legături cu asociaţiile de profil. La noi există aşa ceva?
Zoltán Szabó: Avem o colaborare cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, pentru că şi ei au fost beneficiarii acelui proiect.Pe atunci, bineînţeles, aveam o colaborare mult mai strânsă ca în prezent.
Andrea Nagy: În momentul de faţă câţi câini antrenezi?
Zoltán Szabó: Avem un număr foarte mic, 2-3 câini în formare deodată.
Andrea Nagy: Înainte să începem această discuţie, ai făcut cu mine dog shaming: m-ai luat la rost pentru că nu am câine ghid. Dacă vreau unul, ce vei verifica la mine, ce trebuie să fac?
Zoltán Szabó: Cei care doresc un câine ghid trebuie să se înscrie pe site-ul asociaţiei Angel Dog. Mie-mi place să mă întâlnesc personal cu beneficiarii, pentru că vreau să văd cât de bine se descurcă ei, cât de independenţi sunt. Dacă nu au curajul să iasă, dacă nu au noţiunile elementare de orientare, atunci la început un câine ghid mai degrabă îi va încurca.
Andrea Nagy: S-a-ntâmplat să trebuiască să refuzi pe cineva? Poate să ţi se pară că nu e potrivit pentru a fi proprietarul unui câine ghid.
Zoltán Szabó: Eu nu refuz pe nimeni, dar s-a-ntâmplat să-i fac să-şi dea seama că de fapt nu au nevoie de un câine. Oamenii trebuie să înţeleagă avantajele şi dezavantajele: un câine ghid va lăsa păr, proprietarul va trebui să lucreze mai mult să păstreze curăţenia; va trebui să asigure plimbări sistematice chiar şi în zilele în care nu are nevoie de ghidaj. Oricât de bine e dresat, un câine ghid rămâne un câine; în momentul în care poartă hamul, atunci devine de fapt un câine ghid.
În Cluj-Napoca activează 3 câini ghid în momentul de faţă. Una dintre ei este Zafira, care-şi însoţeşte stăpâna, pe Diana Anton, din 2016. Diana şi Zafira au avut momentele lor dificile prin restaurantele şi supermarketurile clujene:
Diana Anton: Cred că am fost prima persoană cu câine ghid din Cluj, fiindcă oamenii chiar nu ştiau cum să reacţioneze. Cu orice explicaţie le-aş fi venit, aveau o atitudine de respingere. Dar din păcate nici legislaţia, aşa incompletă cum e, nu se respectă.
Andrea Nagy: Câţi ani are Zafira?
Diana Anton: Face 10 ani şi se menţine bine pentru vârsta ei. Încă e atentă la drum, evită obstacolele. Dar trebuie să am grijă şi să-i monitorizez sănătatea, pentru că odată cu vârsta funcţiile organismului încetinesc, iar ea are în spate 7 ani de muncă dedicată. Totuşi chiar şi acum, de fiecare dată când mă vede că plec undeva, e foarte bucuroasă să iasă să se plimbe.
Andrea Nagy: Te-ai gândit deja la cum va fi când nu te va mai putea însoţi?
Diana Anton: Sunt indecisă, încă nu ştiu dacă îmi voi lua un alt câine. Oricum o ţinem la noi, pentru că e un membru al familiei. Ar fi o totală lipsă de respect să te foloseşti de un câine, apoi să-l dai! Şi chiar ajută nevăzătorii în dobândirea independenţei, eu cu Zafira simt că sunt mai rapidă, mai eficientă, nu mai pierd atât de mult timp.
Andrea Nagy: De ce eşti indecisă?
Diana Anton: Partea emoţională a trecerii e grea, durează până când te obişnuieşti cu noua situaţie. Aş vrea un câine la fel de calm şi răbdător ca Zafira: mi-ar aduce aminte de ea, ceea ce m-ar ajuta să trec mai uşor în noua relaţie ca să zic aşa.
Procesul de formare a câinilor ghizi durează doi ani şi necesită pregătire zilnică. Nu toţi puii selectaţi corespund criteriilor, astfel că mulţi sunt eliminaţi din program pe parcurs. Costurile pregătirii unui câine ghid ajung undeva la 10-15 mii de euro.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.