Rabla la Cluj-Napoca: cum poți intra în posesia banilor
Foto: Radio Cluj
Prin programul RABLA, în acest an, la Cluj-Napoca, pot fi scoase din circulație 5000 de mașini mai vechi de 15 ani, cu norma de poluare de până la Euro 3.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
19 aprilie 2023, 11:40 / actualizat: 22 aprilie 2023, 10:48
Prin programul RABLA, în acest an, la Cluj-Napoca, pot fi scoase din circulație 5000 de mașini mai vechi de 15 ani, cu norma de poluare de până la Euro 3.
Din totalul de 3.000 de lei, cât primesc solicitanții, 2.400 vin de la Fondul de Mediu, iar 600 de lei reprezintă contribuția administrațiilor locale. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, precizează că pentru cetățeni acest lucru este mai puțin important, deoarece ei își primesc toți banii odată, prin intermediul primăriilor:
La Cluj-Napoca suntem pregătiți de programul Rabla, am alocat banii necesari pentru desfășurarea acestui program. Din discuțiile pe care le-am avut cu Ministerul Mediului și prin alocarea făcută de Minister, pentru anul acesta prognozăm un număr de 5.000 de mașini care ar putea fi scoase din circulație, pentru care proprietarii lor primesc suma de 3.000 de lei. (Dan Tarcea)
Persoanele care vor să-și caseze mașină și îndeplinesc condițiile, urmează să se înscrie într-o platforma creată de Administrația Fondului de Mediu, iar ulterior vor fi invitate la primăriile de care aparțin pentru întocmirea unui dosar și încasarea banilor.
Viceprimarul Dan Tarcea asigură că actuala procedură de casare este mai simplă decât cea stabilită prin programul Rabla clasic:
Tot ceea ce trebuie să facă cetățeanul este să se înroleze în platformă, pe baza buletinului. După ce s-a înrolat în platformă și parcurge pașii necesari va primi banii de la Primăria municipiului Cluj-Napoca. Important este ca mașinile, rablele, să fie scoase din circulație. Trebuie să aibă câteva componente, astfel încât să poată să fie casată. Important e să nu mai avem pe domeniul public o mașină care nu mai e funcțională sau o mașină care este poluantă. (Dan Tarcea)
Spre deosebire de vechiul program, acum mașinile mai vechi de 15 ani care urmează să fie casate nu trebuie să fie funcționale. Autovehiculele trebuie să aibă totuși componentele esențiale, adică să nu le lipsească motorul, caroseria, transmisia, șasiul și trenul de rulare.
Viceprimarul Dan Tarcea spune că obiectivul principal al acestui program este îndepărtarea de pe domeniul public și din curțile oamenilor mașinile uzate, precum și scoaterea din trafic a vehiculelor poluante:
Pentru cele 5.000 de mașini avem alocați peste 15 milioane de lei, un lucru benefic pentru comunitatea noastră, deoarece ne ajută să scăpăm de mașinile care sunt învechite. Cei care casează această mașină nu au obligația să-și cumpere o nouă mașină, ci pot să folosească cei 3.000 de lei așa cum consideră de cuviință. (Dan Tarcea)
Pentru a participa la programul RABLA, cetățenii trebuie să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând, trebuie să aibă achitate impozitele la zi, să se angajeze că în următorii trei ani nu vor mai cumpără mașini cu normă de poluare de Euro 3 sau inferioară și să nu fi avut condamnări penale pentru încălcarea legislației de mediu.
De asemenea, pentru a intra în program, e obligatoriu ca persoanele să aibă autovehiculul uzat înmatriculat pe numele lor de cel puțin cinci ani.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.