Un studiu fără precedent dezvăluie modul în care supraviețuiesc tumorile
Oamenii de știință britanici vorbesc despre o analiză „fără precedent”, capabilă să dezvăluie modul în care cresc tumorile: în Marea Britanie s-a descoperit capacitatea „aproape infinită” a tumorilor de a evolua și de a supraviețui, datorită unei cercetări îndelungate și precise.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 aprilie 2023, 14:34
Oamenii de știință britanici vorbesc despre o analiză „fără precedent”, capabilă să dezvăluie modul în care cresc tumorile: în Marea Britanie s-a descoperit capacitatea „aproape infinită” a tumorilor de a evolua și de a supraviețui, datorită unei cercetări îndelungate și precise.
Rezultatele monitorizării cancerelor pulmonare pe parcursul a nouă ani au lăsat echipa de cercetare „surprinsă și uimită” de forța incredibilă cu care s-au confruntat. Echipa a concluzionat că trebuie să ne concentrăm mai mult „pe prevenție, cu un tratament universal”, care este însă puțin probabil, cel puțin în scurt timp. Cancer Research UK a declarat că depistarea precoce a cancerului este de o importanță vitală. Studiul, numit TracerX, oferă cea mai aprofundată perspectivă asupra modului în care cancerele evoluează și ce le determină să se răspândească. Cancerele se schimbă și evoluează în timp: nu sunt fixe și invariabile. Ele pot deveni mai agresive: de-a lungul anilor, au devenit „mai experte” în evitarea sistemului imunitar și sunt capabile să se răspândească în tot corpul. Un cancer începe ca o singură celulă „coruptă”, dar devine un amestec de milioane de celule care au mutat toate în moduri ușor diferite. TracerX a monitorizat această diversitate și modul în care se schimbă în timp la pacienții cu cancer pulmonar. Cheia (prin urmare, drama) este că rezultatele s-ar aplica pentru „diferitele tipuri de cancer”.
„Nu s-a mai făcut niciodată la această scară până acum”, a explicat profesorul Charles Swanton, de la Institutul Francis Crick și University College London. La peste 400 de persoane, tratate în 13 spitale din Marea Britanie, au fost făcute biopsii în diferite părți ale cancerului pulmonar pe măsură ce boala a progresat. „Am fost surprins de cât de adaptabile pot fi tumorile”, a povestit profesorul Swanton. „Nu vreau să par prea pesimist sau alarmist, dar mă gândesc la posibilitățile aproape infinite în care poate evolua o tumoră”.
Totodată, „numărul foarte mare de celule dintr-un cancer în stadiu avansat face necesară și urgentă obținerea tratamentului la toți pacienții cu boală în stadiu avansat”. Aceasta este „o sarcină formidabilă”. Profesorul Swanton a adăugat, apoi: „Nu cred că vom putea găsi tratamente universale. Dacă dorim să obținem un impact maxim, trebuie să ne concentrăm pe prevenție, diagnostic precoce și depistare precoce a recidivelor”. Obezitatea, fumatul, alcoolul și alimentația necorespunzătoare cresc riscul de a lupta împotriva cancerului. A înfrunta bine inflamația din organism este, de asemenea, văzută ca o modalitate de a preveni cancerul. Inflamația este explicația probabilă pentru poluarea din atmosferă, care cauzează cancer pulmonar și boli inflamatorii intestinale și care crește riscul de cancer de colon.
Analiza evolutivă a fost publicată în șapte studii separate în revistele „Nature” și „Nature Medicine”. Cercetările au arătat că celulele extrem de agresive din tumora inițială sunt cele care, în cele din urmă, ajung să se răspândească în tot corpul.
Tumorile care au prezentat niveluri mai mari de „haos” genetic, au avut mai multe șanse de a recidiva, după o intervenție chirurgicală în altă parte a corpului. Analizele de sânge pentru bucăți de ADN tumoral au relevat că semnele revenirii tumorii ar putea fi observate cu până la 200 de zile înainte să apară la o scanare CT. Cercetătorii speră că descoperirile ar putea să-i ajute să prevadă în viitor modul în care cancerul unui pacient se va răspândi și să adapteze cel mai potrivit tratament. Dr. David Crosby, șeful Departamentului de prevenție și detecție timpurie din cadrul Cancer Research UK, a explicat: „Rezultatele interesante care ies la iveală din TracerX ne îmbunătățesc înțelegerea că cancerul este o boală care evoluează pe măsură ce progresează, ceea ce înseamnă că tumorile în stadiu avansat pot deveni foarte dificil de tratat cu succes. Acest lucru subliniază importanța crucială a cercetărilor ulterioare pentru a ne ajuta să detectăm cancerele la începutul dezvoltării lor sau, mai bine, să le împiedicăm să apară”. (https://www.ilmessaggero.it)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.