Mai puține furturi din locuințe, la Cluj-Napoca
În municipiul Cluj-Napoca, infracțiunile de furt din locuințe au scăzut în primele trei luni ale acestui an cu aproximativ 17% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar la nivelul județului Cluj furturile din locuințe au fost cu peste 30 mai puține în aceeași perioadă, comparativ cu 2022.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 aprilie 2023, 13:34
Polițiștii clujeni derulează constant activități pentru prevenirea furturilor din locuinţe și creșterea gradului de conștientizare în rândul comunității cu privire la astfel de fapte. În contextul sărbătorilor pascale, a fost inițiată și Campania Națională – #siguracasă, destinată prevenirii furturilor din locuințe, dar și pentru a informa asupra principalelor moduri de operare și modalităților eficiente de prevenire, campanie care se derulează și în prezent.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, subinspector de poliție Andreea Vișan:
Prin acest demers, cetățenii sunt informați despre principalele măsuri de protejare a locuinței lor, subliniind importanța conduitei preventive, pentru a stopa victimizarea prin infracțiuni de furt din locuință. Primirea în locuință a persoanelor necunoscute, fără nicio verificare prealabilă, lăsarea ușii sau a ferestrelor neasigurate și folosirea incorectă, permisivă, a interfonului, sunt câteva din premisele care favorizează comiterea furturilor din locuințe.
Pentru a avea o locuință sigură, cetățenii trebuie să fie vigilenți și conștienți că orice neatenție reprezintă o șansă în plus pentru infractori, o invitație deschisă, să spunem!
DACĂ LOCUIŢI LA BLOC, recomandăm montarea unui interfon la intrarea în scară şi utilizarea coresunzătoare pentru controlul accesului persoanelor în imobil.
• asiguraţi dotarea cu incuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările supli-mentare;
• asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia;
• de asemenea, amintim că la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună ilu-minare;
• instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video;
• montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;
• conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;
• montaţi o incuietoare de inaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă;
• dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă.
ÎN PLUS, DACĂ LOCUIŢI LA CASĂ este recomandat să montați așa-numitele ”bariere psihice”, care au rolul de a descuraja infractorii și de a detecta posibile tentative de pătrundere prin efracție. Ne referim aici la un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei sau la sisteme de securitate perimetrale, antiefracție și control al accesului.
Măsurile preventive care pot fi puse în aplicare au rolul de a induce persoanelor răuvoitoare ideea că șansele de a reuși comiterea infracțiunii sunt reduse, însă riscul de a fi descoperite este unul ridicat. (Andreea Vișan, subinspector poliție)
Este evident că un sistem de supraveghere video oferă o un plus siguranță și valoare oricărei locuințe, fie că este vorba despre casă, fie despre apartament. Există sisteme tot mai performante și cu o autonomie tot mai bună, care permit nu doar stocarea de informație, ci și redarea acesteia în timp real, wireless. De asemenea, sistemele de siguranță pot administrate, în baza unui contract valid, de către o firmă de pază, dacă se optează pentru această variantă.
Și, pentru că veni vorba despre sisteme și evoluția lor, ar fi bine să știți că există lentila varifocală care oferă posibilitatea de a seta unghiul de vizualizare, în funcție de zona care se dorește supravegheată, dar și că înregistrarea imaginilor pe timp de noapte nu este o problemă deoarece există senzorii cu infraroșu care sunt activați automat în condiții de iluminare scăzută pentru obținerea de imagini de calitate superioară. Imaginile preluate de camerele de supraveghere pot fi vizionate în timp real chiar și de pe telefonul mobil printr-o aplicație creată în acest scop.
Alina Vingan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.