Prima pagină » Diverse » Interzis vizitatorilor: 5 locuri în care nu vom ajunge niciodată
Interzis vizitatorilor: 5 locuri în care nu vom ajunge niciodată
picturi rupestre în peștera Lascaux, Franța/Foto: wikipedia
Putem călători oriunde în lume, putem să vizităm orice… teoretic. Sunt câteva locuri în care turiştilor obişnuiţi le e interzis să calce vreodată:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
22 aprilie 2023, 00:00 / actualizat: 22 aprilie 2023, 10:02
Putem călători oriunde în lume, putem să vizităm orice… teoretic. Sunt câteva locuri în care turiştilor obişnuiţi le e interzis să calce vreodată:
Peşterile Lascaux
Cu o vechime de 18 mii de ani, peşterile Lascaux din Franţa fac parte din patrimoniul Unesco. Interesant e că iniţial acestea se puteau vizita; apoi însă s-a observat că dioxidul de carbon din respiraţia turiştilor şi temperatura un pic mai ridicată afectează preţioasele picturi rupestre de acolo, aşa că pe când André Malraux era ministru al culturii, s-a interzis vizitarea.
Insula Poveglia
Insula Poveglia din Italia avea o populaţie absolut obişnuită în Evul Mediu. Apoi însă ciuma a izbucnit la Veneţia: oamenii bolnavi au început să fie transportaţi să-şi trăiască ultimele zile pe insulă, iar cenuşa celor incineraţi a persistat aici sute de ani. Mai târziu s-a înfiinţat pe insulă un azil psihiatric, unde tratamentul consta de fapt din metode sadice şi inumane. În prezent autorităţile nu permit nimănui vizitarea din cauza acestui istoric sumbru.
Insula Poveglia, Italia
Ilha da Queimada Grande
Ilha da Queimada Grande e o insulă care ţine de Brazilia, cel puţin oficial. Practic nu sunt convinsă că o vrea cineva, de vreme ce e acoperită de şerpi. Pe cuvânt, sunt 3 şerpi pe metru pătrat: şi nu dintre cei inofensivi, ci nişte vipere mici şi afurisite, a căror otravă accelerează coagularea sângelui.
Ilha_da_Queimada_Grande
Zona 51
Baza militară americană cunoscută ca zona 51 a fost construită în anii ’40, iar de atunci s-a extins la peste 150 de km pătraţi. Nu se ştie ce e de fapt acolo, ceea ce a dat naştere la cele mai fanteziste teorii, cum ar fi ideea că în zonă s-a prăbuşit o navă extraterestră. În timpul Războiului Rece s-au efectuat aici cercetări: care între timp s-au încheiat, totuşi zona 51 rămâne închisă.
Zona 51
Ruinele Bangarului
Oarecum atipice pentru această listă sunt ruinele Bangarului, un sit istoric din India. Cu o comunitate vie şi vibrantă altădată, regiunea e acum complet părăsită. Autorităţile interzic tuturor să se afle printre ruine după apusul soarelui, pentru că există o legendă care spune că acela care petrece noaptea în Bangar, nu mai iese de acolo niciodată.
ruinele Bangarului, India/Foto: wikipedia
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.