10 cu felicitări pentru colectarea separată! [AUDIO/FOTO]
Acest concurs pune bazele colectării separate a deșeurilor în școlile din Oradea. Ne propunem, pe de o parte, să încurajăm copiii, elevii să practice colectarea separată și să îi sfătuiască pe părinți, pe prieteni să aplice principiile colectării separate, de a transforma școlile în unități de colectare separată și reciclare, iar pe de altă parte de a pune bazele colectării în Oradea pe cinci fracții. Este foarte important să conștientizăm populația despre acest proces deoarece în situația în care colectarea se face amestecat, deșeurile se contaminează între ele și nu mai devin o resursă, adică nu mai e un deșeu valoros care poate fi prin transformare utilizat la producerea altor deșeuri, a menționat Adina Popa, director adjunct la Direcția Tehnică din Primăria Oradea.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 aprilie 2023, 13:15
Pe parcursul celor șase săptămâni, o insulă ecologică digitalizată mobilă, care este pusă la dispoziție de organizatori, va fi transportată de la o școală la alta, cu un utilaj adecvat, aceasta urmând să fie garată câte cinci zile în curtea fiecărei școli.
Prima unitate de învățământ intrată în concurs este Școala Gimnazială „Szacsvay Imre”, unde deja a fost montată insula digitalizată destinată colectării separate a deșeurilor.
Premii
Dintre cele 6 școli participante, clasele câștigătoare vor primi câte un voucher cadou în valoare de 1.000 lei. Departajarea dintre clasele concurente pe școli se va realiza totalizând cantitatea de deșeuri colectate separat împărțite pe numărul elevilor, conform catalogului clasei.
Totodată, se vor premia și școlile cu cele mai mari cantități de deșeuri reciclabile și biodeșeuri colectate. Se vor acorda trei premii, asigurate prin sponsorizare de către partenerii din proiect, primilor trei participanți, care colectează cea mai mare cantitate de deșeuri, astfel: locul I – 9.000 lei, locul II – 7.000 lei și locul III – 4.000 lei
Departajarea între cele șase școli concurente se va efectua totalizând cantitatea de deșeuri colectate separat, împărțite pe numărul total de elevi înscriși în unitățile școlare respective.
Pe lângă activitatea de conștientizare, din partea organizatorilor școlile vor primi o broșură cu mai multe activități practice pe tematica reciclării, pe care le pot desfășura cu elevii.
De asemenea, fiecare clasă din școala participantă a fost dotată cu pubele de colectare pentru cele 5 fracții (plastic+ metal, hârtie, sticlă, biodeșeuri, rezidual).
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.