Filmul de weekend: Metamorfoze pe canapea: In Treatment, serial
Rar mi s-a întâmplat să dezvolt un atașament atât de puternic față de un serial TV precum în cazul de față – urmăresc zilele acestea In Treatment, disponibil pe HBO Max. Am folosit cu intenție atașament – termen de care psihologii sunt foarte… atașați, pentru că In Treatment e tocmai despre ședințele de terapie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 aprilie 2023, 00:00 / actualizat: 29 aprilie 2023, 10:18
Rar mi s-a întâmplat să dezvolt un atașament atât de puternic față de un serial TV precum în cazul de față – urmăresc zilele acestea In Treatment, disponibil pe HBO Max. Am folosit cu intenție atașament – termen de care psihologii sunt foarte… atașați, pentru că In Treatment e tocmai despre ședințele de terapie.
Pacienți diverși – de la cupluri disfuncționale la adolescenți, vin pe rând pe canapeaua lui Paul Weston, psihoterapeutul de cincizeci și ceva de ani care, așa cum ar trebui să facă orice profesionist al domeniului, merge și el la terapie. Cine altcineva decât psihologul e mai conștient de faptul că nu are – iertați-mi trivialitatea – toate țiglele pe acoperiș? Sau că – în cel mai fericit caz – unele dintre ele sunt măcar puțin fisurate?
Terapeutul nostru e admirabil jucat de irlandezul Gabriel Byrne, despre care ziarul The Guardian a spus că e unul din cei mai buni actori fără vreo nominalizare la Oscar. Pentru rolul din seria aceasta a fost însă recompensat cu un trofeu EMMY, așa cum s-a întâmplat și cu colega sa de platou – Dianne Wiest. Fantastica actriță americană e aici terapeuta… terapeutului.
Totul se întâmplă – în fiecare episod – într-o singură încăpere în două, cel mult trei personaje. Cinematografic vorbind aceasta nu e cea mai atractivă situație, dar dialogul de o jumătate de ceas dintre pacient și terapeutul său e atât de intens și de tulburător încât nimic altceva nu mai contează.
Cei ce visează o carieră în domeniu – nu puțini, judecând după sutele de absolvenți ai facultăților de profil dornici să-și vindece semenii – poate ar merita să urmărească In Treatment, deși nu e un serial pentru viitorii specialiști.
Serialul ne spune ceva ce poate nu se repetă suficient – că terapeutul bun e răbdător, atent, inteligent, posesor al unui solid bagaj de cultură generală, capabil să facă conexiuni și interesat în a rezolva nu doar problema superficială a pacientului său, ci în a înțelege mecanismele profunde care l-au adus în sfârșit, pe canapeaua lui. Pentru ca, la final pacientul – vorba aceea – să știe să pescuiască, nu doar să mănânce pește.
Terapeutul e empatic și-și provoacă pacientul să se manifeste liber. Are un control admirabil – nu reacționează la jigniri, atacuri ori umiliri fiindcă nicio clipă nu uită ce rol are în acel proces. Vorbește puțin și provoacă la auto-reflecție. O provocare similară și pentru cei ce urmăresc – tot de pe canapea, dar la televizor – întâlnirea cu terapeutul.
In Treatment se trăiește pe HBO Max, cu exorcizările aferente fiecărui suflet.
Tiberiu Crișan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.