Poți proteja Natura, câștigând în același timp bani frumoși din turism și agricultură ecologică, afirmă europarlamentarul Iuliu Winkler.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
30 aprilie 2023, 00:00 / actualizat: 30 aprilie 2023, 10:52
Poți proteja Natura, câștigând în același timp bani frumoși din turism și agricultură ecologică, afirmă europarlamentarul Iuliu Winkler.
Nordicii sunt impresionanți pentru că ei au grijă de vreo 50-60 de ani de natură. Dacă există poluare, ea este bine ascunsă și bineînțeles că avem țările alpine. Să dau exemplu Austria, care iarăși este, cel puțin la prima vedere, o țară care și-a păstrat natura frumoasă și care știe să se folosească de natură ei. Nu înseamnă doar curățenie, înseamnă eficiența utilizării spațiului. Paradisurile de schi din toată Austria nu sunt firme private, ci ele sunt un fel de parteneriat public-privat în care infrastructura, inclusiv funicular și tot ceea ce înseamnă sportul de iarnă, este asigurată de municipalități. Ea este suportul pe care vin comunitățile și își fac cabane de închiriat, turism ș.a.m.d. având în vedere caracterul sezonier. Foarte pe scurt, celălalt exemplu în Tirolul de Sud, în Italia s-au inventat branduri care acum 50 de ani nu existau. Astăzi brendul Tiroului de sud este mărul verde. Păi cum mere la munte. Acum 50 de ani acest trend nu exista și probabil că aveau doar bătrânii prin curte doi, trei, meri sau mini livadă, iar acum sunt livezi de zeci de mii de pomi în Tirolul de Sud, în niște condiții surprinzătoare, care au și un rol de înfrumusețare și un rol economic, pentru că acele mere înseamnă valoare și au și un rol de fixare a terenului. Deci tradiția poate să fie și mai nou inventată și apoi implementată cu succes pentru a asigura și frumusețe, dar și bani în buzunarul familiilor de acolo. (europarlamentarul Iuliu Winkler)
Dan Horea
Foto: Nextvoyage/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.