Vara, pielea este expusă la niveluri crescute de radiații ultraviolete și la temperaturi ridicate. Astfel, o îngrijire corespunzătoare a tenului presupune nu doar utilizarea frecventă a unor creme hidratante, ci și loțiuni cu factori de protecție, alimentație sănătoasă și odihnă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
30 aprilie 2023, 00:00 / actualizat: 2 mai 2023, 16:26
Vara, pielea este expusă la niveluri crescute de radiații ultraviolete și la temperaturi ridicate. Astfel, o îngrijire corespunzătoare a tenului presupune nu doar utilizarea frecventă a unor creme hidratante, ci și loțiuni cu factori de protecție, alimentație sănătoasă și odihnă.
Am așteptat cu nerăbdare, ca în fiecare an, să vină căldura. Ei bine, în ceea ce privește sănătatea pielii, expunerea repetată la soare poate declanșa apariția unor modificări cutanate grave, mai ales la nivelul feței, decolteului și părții dorsale a mâinilor. Putem vorbi despre arsuri solare, stimularea secreției glandelor sebacee, instalarea sau înrăutățirea leziunilor de acnee sau foliculită sau agravarea rozaceei. Scăderea umidității aerului și expunerea la aerul condiționat înrăutățesc starea eczemelor, de exemplu și nivelul de uscăciune al tenului. Nici băile în apa de piscină tratată cu clor nu au un efect benefic asupra afecțiunilor tenului sau acneei. Pe de altă parte, soarele poate acționa ca un antiinflamator în psoriazis, dermatita seboreică sau keratoză pilară.
Pielea se știe apăra și singură, într-o oarecare măsură, de radiațiile ultraviolete. Produce melanina, un pigment ce absoarbe radiațiile, colorează pielea și produce bronzul. Însă, expunerea excesivă la ultraviolete depășește, în majoritatea cazurilor această capacitate de apărare și, astfel, apar eritemul și arsurile solare, în special la persoanele cu pielea deschisă la culoare, cu ochi albaștri sau verzi, păr blond sau roșcat.
Primul pas pentru a preveni sau chiar a încetini îmbătrânirea pielii, este limitarea expunerii la soare, iar pentru a preveni alte efecte nedorite asupra tenului, se recomandă excluderea, în sezonul cald a unor tratamente cosmetice care agresează tenul, am aflat de la Terezia Mureșan, medic ghirurgie generală cu competențe în estetică facială.
Este bine de știut că, la mare, apa și nisipul reflectă până la 70% din radiațiile ultraviolete și că ultravioletele sunt și mai intense în zona de munte, în special la altitudini mari. De asemenea, ar fi de dorit ca pe perioada sezonului cald să nu foloșiți nici un fel de machiaj sau, dacă acest lucru nu este posibil, măcar să aplicați doar un strat subțire de pudră, un machiaj lejer, care să reziste temperaturilor ridicate, fără să se „topească” și fără să încarce pielea. Și nu uitați, praful și transpirația pot cauza erupții cutanate persoanelor cu tenul sensibil, dar totodată facilitează și apariția acneei. Curățarea tenului de două ori pe zi, dimineața și seara, este esențială pentru menținerea sănătății tenului.
Alina Nechita
Foto: Mikhail Nilov/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.