Aviz pozitiv pentru proiectul de lege privind învățământul universitar
Proiectul legii învăţământului superior a primit, marți, 2 mai, cu majoritate de voturi, raport de adoptare, cu amendamente, în Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor. Șase 6 deputaţi au votat ‘împotrivă’.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 2 mai 2023, 15:15
Proiectul legii învăţământului superior a primit, marți, 2 mai, cu majoritate de voturi, raport de adoptare, cu amendamente, în Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor. Șase 6 deputaţi au votat ‘împotrivă’.
Printre amendamentele adoptate se numără şi cel care prevede că instituţiile de învăţământ superior pot asigura, integral sau parţial, transportul şi cazarea salariaţilor care domiciliază în alte localităţi, cu încadrarea în bugetul aprobat.
În ce priveşte pensionarea personalului didactic şi de cercetare, comisia a decis că acesta se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani, iar la cererea titularului se poate menţine această funcţie până la finalul anului universitar.
Mai multe informații ne aduce Petruța Dinu:
Deputații au adoptat mai multe amendamente privind acordarea anual de bursă și stagii de specializare românilor de pretutindeni care doresc să studieze în România. De asemenea, bursele sociale se cumulează cu alte tipuri de burse, dacă studentul îndeplinește criteriile pentru ambele categorii de burse. Cât privește salarizarea, instituțiile de învățământ superior pot majora salariile de bază, în funcție de specificul activității desfășurate și de calitatea acesteia, cu încadrarea în bugetul aprobat.
Totodată, personalul didactic se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani, iar la cererea titularului se poate menține această funcție până la finalul anului universitar. De asemenea, a fost adoptat un amendament cu sancțiuni de la 100.000 la 200.000 lei pentru persoanele care pun la dispoziția studenților, prin internet, în scopul însușirii fără drept a calității de autor, lucrări științifice de licență, masterat sau doctorat.
Un alt amendament spune că nu sunt abateri de la normele de etică, diferențele de opinie, de interpretare a datelor de concepție și erorile materiale de citare.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut şi votat în plenul Camerei Deputaţilor, după care va pleca la Senat, care este for decizional.
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.