Financiaria: Cum a devenit atât de atractivă Bursa de Valori de la București
Articol editat de cristina.rusu, 3 mai 2023, 11:02 / actualizat: 22 martie 2024, 14:07
Bursa de la București a fost înființată în 1882, printr-un decret regal semnat de Regele Carol I. Primii ani ai existenței sale au fost strânși legați de evoluția socială și politică a României, bursa fiind afectată de Marea Răscoală Țărănească din 1907, de Războiului Balcanic din 1912-1913 și închisă temporar de izbucnirea Primului Război Mondial din anul 1914. După încheierea războiului, bursa a cunoscut o perioadă de aproape 10 ani de creștere, urmată mai apoi de scăderile istorice cauzate de Marea Criză din 1929-1933. Bursa de Efecte, Acțiuni și Schimb e suspendată definitiv în anul 1948, odată cu instaurarea regimului comunist în România și cu începerea procesului de naționalizare. După 50 de ani, în aprilie 1995, Bursa de Valori de la București și-a reluat activitatea, devenind treptat una din cele mai relevante burse din Europa Centrală și de Est.
Bursa de la București a fost propulsată ca notorietate în anul 1997 de lansarea pieței RASDAQ, în care au fost listate peste 5.000 de companii de stat, ca parte a efortului de privatizare al companiilor românești. Succesul RASDAQ a fost însă de scurtă durată, activitatea fiindu-i încheiată în octombrie 2015, în urma unei legi adoptate de Parlamentul României care punea capăt unei perioade de scandaluri și amenzi. Din cele 5.000 de companii care fuseseră listate în 1997, doar 928 mai făceau obiectul tranzacționării în 2014, multe companii dispărând între timp de pe piață sau fiind retrase de la listare.
Într-o perioadă complicată, Bursa de la București a reușit să păstreze standardul pieței de capital românești iar listarea SIF-urilor în 1999, a readus piața de capital pe prima pagină. Urmașele Fondului Proprietatea au adus la bursă companii precum Banca Comercială Română, Banca Română de Dezvoltare dar și diferite dețineri în peste 1.500 de companii.
Perioada cea mai bună a Bursei de la București a fost sinonimă cu aderarea României la Uniunea Europeană, indicele principal BET atingând cea mai mare capitalizare din istorie în 2007. Statutul de membru al Uniunii Europene a adus la bursă și prima companie străină, listarea Erste Group Bank, acționar majoritar al BCR, fiind un moment istoric.
Cu cei peste 133.000 de investitori activi, Bursa de Valori de la București este astăzi una din cele mai atractive burse din regiune. Performanțele indicelui principal BET din ultimii 10 ani a atras atenția și investitorilor străini, care investesc în România în căutarea beneficiilor oferite de o piață emergentă, în creștere și, potrivit analiștilor, încă subevaluată. Este greu de preconizat cum va arăta piața de capital locală în următorii 10 ani însă interesul tot mai mare pentru educație financiară și investiții din societatea românească va avea cu siguranță un impact pozitiv și asupra companiilor listate la bursă.
Te invit pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor și pe Financiaria.ro, ca să afli mai multe despre cum poți să începi să investești în Bursa de Valori de la București.
Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit !
Flavian-Cătălin Pah, consilier de investiții
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.