Creșele din Cluj-Napoca – dotări și construcții noi
Foto: Facebook Emil Boc
Părinții care doresc să-și înscrie copii în creșe, au aflat de curând despre principalele modificări legislative în acest sens. Însă, dacă tot am deschis subiectul acesta, avem și câteva informații referitoare la numărul de locuri în creșele din Municipiul Cluj-Napoca, investiții și condiții oferite copiilor.
Părinții care doresc să-și înscrie copii în creșe, au aflat de curând despre principalele modificări legislative în acest sens. Însă, dacă tot am deschis subiectul acesta, avem și câteva informații referitoare la numărul de locuri în creșele din Municipiul Cluj-Napoca, investiții și condiții oferite copiilor.
Chiar dacă creșele, la nivel național, au trecut la ministerul Educației, Primăria Cluj-Napoca a reușit să păstreze o parte din tutela asupra acestor structuri, printr-o hotărâte de consiliu local, din luna iunie 2022, în baza căreia este permisă, legal, finanțare complementară pentru salarii, lucrări de întreținere și reparații la clădiri, dar și pentru obiecte de mobilier, jucării, consumabile pentru întreținere și curățenie, și, foarte important, dotarea și întreținerea cabinetelor medicale din cele 19 creșe.
Pentru lucrările din această vară, la creșele deja existente, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat 500.000 de lei pentru reparații în 5 creșe și a avut în vedere și construirea în viitorul apropiat a unui număr semnificativ de astfel de unități necesare pentru acoperirea cererilor existente.
Practic, un minimum 20% din impozitele și taxele locale ale clujenilor au fost alocați, până acum, anual, pentru investițiile în educație. Mai mult decât atât, prin PNNR, în cartierul clujean Borhanci, pe o suprafață de peste 12.000 mp, vor fi costruite 100 de creșe de stat, am aflat de la Loredana Pop, reprezentant al Consiliului Local Cluj-Napoca în Consiliul de Administrație al Creșei pentru Educație Timpurie:
În afară de cele menționate anterior, se adugă suma de peste 2 milioane 700 de mii de euro, investiție în noua creșă și grădiniță din Parcul Feroviarilor cu un total de 68 de locuri și o suprafață construită de peste 1.700 de mp, dar și dotările suplimentare cu jocuri moderne din curțile creșelor și care vor fi implementate până la finalul lunii iunie, spune Ana Maria Nechita, directorul Creșei pentru Educație Timpurie.
Meniul oferit copiilor din creșă asigură maximum din necesarul de alimente zilnice. În spatele acestui plan alimentar, regăsim medici pediatri, nutriționiști, asistenți medicali și bucătari cu experiență, a mai precizat Ana Maria Nechita:
Creșa pentru educație timpurie Cluj-Napoca, funcționează în baza Legii Educației Naționale nr. 1/2011 și a tuturor actelor normative care reglementează funcționarea unităților de învățământ preuniversitar. Conform documentelor menționate, creșa asigură servicii integrate de educaţie, sănătate, îngrijire şi ocrotire a copiilor având ca misiune principală promovarea dezvoltării globale a copilului antepreșcolar prin accesarea echilibrată a tuturor domeniilor de dezvoltare specifice. Activitatea de sănătate, îngrijire şi ocrotire a copiilor se bazează pe Normele igienico-sanitare pentru colectivităţi aprobate prin ORDIN nr. 1955 / 1995, Legea nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar, ORDIN Nr. 1563 din 12 septembrie 2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi. Alimentația sănătoasă în creșă este coordonată și monitorizată de o echipă de medici și asistenți medicali care întocmesc meniurile lunare. Meniurile întocmite asigură un aport caloric și nutritiv în acord cu recomandările legislative și proporțional cu timpul petrecut în colectivitate. Rațiile realizate reprezintă 75-80% din rațiile recomandate pentru antepreșcolari cu un aport caloric între 720-1440 kcal zilnic. În urma analizelor, creșa noastră asigură în medie 1080 kcal zilnic. Având în vedere toate recomandările, în meniu se regăsesc doar produse calitatea I, enumăr ca fiind importante: iaurt, brânza cu iaurt de vacă și capră, lapte, fructe, legume inclusiv avocado, spanac, brocoli, produse cerealiere din grâu sau ovăz, produse de patiserie preparate în cele 7 bucătării ale creșei. Nu se regăsesc în meniu produsele care conțin aditivi, sucurile de fructe etc.
În Municipiul Cluj-Napoca, 1487 de copii sunt înscriși în cele 19 structuri de creșă.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.