Prima pagină » Diverse » De necrezut: există și beneficii în timpul petrecut de copii pe aplicaţii, jocuri video și TV!
De necrezut: există și beneficii în timpul petrecut de copii pe aplicaţii, jocuri video și TV!
Foto: RDNE Stock project/Pexels
Se vorbeşte mult despre efectele negative ale gadgeturilor, dar este o greşeală şi într-o oarecare măsură o ipocrizie, ca în lumea actuală să demonizăm aproape toate noile tehnologii.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
6 mai 2023, 16:00 / actualizat: 7 mai 2023, 9:28
Se vorbeşte mult despre efectele negative ale gadgeturilor, dar este o greşeală şi într-o oarecare măsură o ipocrizie, ca în lumea actuală să demonizăm aproape toate noile tehnologii.
Există beneficii pentru copii din timpul petrecut pe aplicaţii, jocuri video şi chiar în faţa televizorului, cu condiţia să existe măsură şi să fie alese produse digitale de calitate. Printre aceste beneficii, se numără îmbunătăţirea socializării. Deşi poate părea contraintuitiv, timpul petrecut în faţa ecranului poate îmbunătăţi de fapt bunăstarea socială şi emoţională a copilului. Tehnologiile îndepărtează barierele fizice din calea relaţiilor sociale, ceea ce este important pentru copiii care au dificultăţi în a-şi găsi prieteni sau au interese sau nevoi speciale. De exemplu, acest lucru a fost demonstrat în mod clar în timpul pandemiei.
Un alt beneficiu este faptul că se îmbunătăţeşte gândirea critică, pentru că nu toate aplicaţiile şi jocurile video sunt create la fel. Există jocuri care îi învaţă pe cei mici rezistenţa, gestionarea resurselor, cooperarea, gândirea strategică, gândirea spaţială, raţionamentul. Toate aceste lucruri sunt pozitive. De asemenea, accesul la tehnologie poate ajuta la pregătirea şcolară – de la jocuri şi aplicaţii educaţionale, la cărţi digitale sau cărţi electronice. Unele programe TV încurajează chiar lectura, ortografia, abilităţile de matematică şi scrierea. Aplicaţiile şi programele de înaltă calitate pot fi un instrument excelent de învăţare.
Utilizarea computerului sau tabletei poate stimula dezvoltarea abilităţilor motorii fine, îmbunătăţind coordonarea între ochi şi mâini şi inteligenţa vizuală. Un alt beneficiu ar fi faptul că folosirea gadgeturilor stimulează alfabetizarea şi comunicarea. Cărţile electronice îmbunătăţesc abilităţile de citire şi oferă acces la o bibliotecă largă şi variată, mai mare decât ar putea avea acasă majoritatea copiilor. (www.svejo.net)
RADOR
Foto: RDNE Stock project/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.