Executivul urmează să adopte Ordonanţa de Urgenţă privind reechilibrarea bugetului [UPDATE]
UPDATE: ora 13.00
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 12 mai 2023, 11:42 / actualizat: 12 mai 2023, 13:41
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 12 mai 2023, 11:42 / actualizat: 12 mai 2023, 13:41
Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor publice, a anunţat, vineri, 12 mai, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
A fost stabilită reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, cu excepţia cheltuielilor din domeniul sănătăţii şi al educaţiei, interzicerea achiziţionării, preluării în leasing, închirierii de autoturisme, de aparatură birotică de către autorităţile şi instituţiile publice. Excepție face aici programul ‘Rabla’ pentru autorităţile care achiziţionează autoturisme nepoluante. S-a decis suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante cu excepţia posturilor unice.
Adrian Câciu a menţionat că printre modificările aduse ordonanţei de urgenţă este şi cea legată de eliminarea articolului care se referă la sporul de doctorat.
…………………………………………………………………………………………………
Potrivit premierului Nicolae Ciucă, noile măsuri fiscale vor viza cheltuielile care pot fi amânate, dar nu vor afecta salariile angajaţilor.
Guvernul vrea să reducă deficitul bugetar prin regândirea chibzuit a banilor publici și prin menținerea unui control asupra cheltuielilor. Concret, fondurile alocate pentru bunuri și servicii vor fi reduse cu 10%, cum ar fi cheltuielile pentru autoturisme, pentru mobilier și pentru birotică.
Ordonanța de urgență va urmări reducerea numărului de intermediari între producătorii agricoli și consumatori, pentru a se asigura un preț echitabil pentru clienți.
De asemenea, acest act normativ va stabili diminuarea cu 50% a posturilor de consilieri în rândul aparatului demnitarilor publici și limitarea la două mandate pentru o persoană în consiliile de administrație.
Totodată, vor fi suspendate pentru acest an, angajările în instituțiile și autoritățile publice, dar excepție fac domeniile sănătate și educație, pe care Executivul le consideră pilon de bază pentru dezvoltarea societății.
Pe agenda ședinței de astăzi se mai află o altă ordonanță de urgență care introduce un mecanism de monitorizare și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și stabilește un sistem de producere a energiei din surse regenerabile.
Andrei Şerban/ RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.