Prima pagină » Sport » Sportul românesc, de la haos la performanță [AUDIO]
Sportul românesc, de la haos la performanță [AUDIO]
Foto: MCvec/Pixabay
Ministrul Sportului Eduard Novak pregătește de doi ani de zile o strategie pentru revitalizarea sportului românesc la nivel școlar, de masă și profesionist.
Articol editat de cristina.rusu,
13 mai 2023, 06:00 / actualizat: 13 mai 2023, 10:11
Ministrul Sportului Eduard Novak pregătește de doi ani de zile o strategie pentru revitalizarea sportului românesc la nivel școlar, de masă și profesionist.
Eduard Novak, ministrul Sportului:
S-a aprobat prima strategie națională pe sport, care este un document care a fost elaborat în decurs de 2 ani aprobat printr-un grup interministerial și a fost elaborat împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai în urma unor mai multor consultări, gândindu-mă aicea la aproape 400 de persoane din diferite instituții, deci au fost consultați cam toți cei care au legătură cu sportul sau trăiesc în sport și din toate aceste consultări am ajuns la câteva linii clare ce ar trebui schimbat pentru viitor pentru suportul românesc, să poată să revină acolo unde ar avea posibilitatea sau unde a fost vreodată. Și aici am ajuns la concluzia că nu ajunge doar să targetăm sportul profesionist, adică sportul de performanță.
Am spus dacă vrem într-adevăr să avem rezultate constante, trebuie să reformăm tot ce înseamnă activitatea sportivă în România. Și aicea am identificat trei obiective mari, unul este sportul în școală, al 2-lea sportul de masă și sportul de performanță. Și cele trei obiective au ca target în 2032, România să redevină o forță în sportul mondial, să putem să ne clasăm în primele 10-15 țări participante la Jocurile Olimpice. Al 2-lea ar fi sportul de masă, unde vrem să creștem procentul actual de 5% la 30%.
Dan Horea: 5% atâția români fac sport, numai?
Doar, da. Și vrem să creștem și orele de educație fizică, activitate sportivă în școală, adică copiii să facă activități fizice în fiecare zi sau măcar de cinci ori pe săptămână. Cam astea sunt cele trei mari obiective. Desigur pentru asta am identificat vreo 70 de, să zic, măsuri ce trebuiesc implementate și aicea printre măsurile cele mai importante este prima, o nouă lege a sportului care poziționează ministerul, sportivul și tot ce înseamnă legislația actuală care nu mai corespunde de nevoile actuale, descentralizarea cluburilor, toate cluburile să devină independente și să nu mai fie direct aparținând de minister, deoarece acestea creează o discriminare între cluburi private, specializare a antrenorilor, strategii de infrastructură, digitalizare ș.a.m.d.
Deci avem foarte mult de lucru, eu cred că în primii 4 ani marea majoritate a acestor măsuri se pot implementa cu siguranță. Deci eu consider acest document unul foarte important, pot să spun și istoric, care în sine este o rețetă pentru succes pentru sportul românesc. Să nu mai ajungem cum am fost în 2000, am câștigat 26 de medalii la Jocurile Olimpice, în opt sporturi și la Tokyo doar patru medalii în două sporturi. Deci avem un regres de 83% deci cu siguranță aceste lucruri au cauze. Am identificat aceste cauze și acuma trebuie să revină sportul unde a fost.
Dan Horea: Domnule ministru ieri într-un parc de joacă pentru copii a ieșit un scandal pentru că niște băieți de 12-13 ani încercau să joace fotbal, acolo erau și copii mici…Problema mare pentru sportul ăsta de masă e lipsa terenurilor, lipsa bazelor. În școli, de pildă unii au deschis curțile, alții nu le deschid pentru copii. Sălile de sport oricum sunt accesibile, doar cu programări doar în cadru oficial. Chiar dacă vrei să faci sport nu mai este maidanul de pe vremuri unde să te antrenezi.
Da, baza sportului de masă este infrastructura și faptul că în România 48% din țară este rural, neapărat avem nevoie să investim și în zona aceea și piste de bicicletă, piste de alergare, săli de sport, multisport să se poată practica diferite jocuri și jocuri sportive sau alte tipuri de terenuri.
Dan Horea: Da, pe loc drept dacă se poate.
Încă o întrebare cluburile profesioniste și nu doar de fotbal mă refer și handbal, baschet, volei, vor mai putea fi finanțate din bani publici de primării, de consilii județene sau vor trebui să fie private toate și cu sau cu surse proprii de finanțare măcar?
Deci ideea finanțării cluburilor ar fi în felul următor: deci acuma cum sunt finanțate, acuma sunt finanțate haotic și nimeni nu știe cine ce finanțează. Aicea avem foarte multe cluburi departamentale care aparțin de aceste ministere educație, sport, interne, apărare și transporturi.
Deci fără finanțarea banului public va fi imposibil susținerea sportului. Dar trebuie gândit pe lângă faptul că primul pas este descentralizarea ca aceste cluburi să nu aparțină direct de minister, să aparțină autorităților locale. Autoritățile locale investesc în aceste cluburi, desigur unele au deja cluburi proprii, o să mai primească încă un club de la noi pe care cele două cluburi trebuie să fuzioneze.
Ideea reformării este ca cluburile să devină independente, să fie sportul finanțat după rezultate, după activitate și performanță și atuncea o să devină un domeniu competitiv în care trebuie să lucrezi. Adică trebuie să evoluezi ca să ai finanțare. Și cred că e un model european, asta se face în toată lumea și cred că aici trebuie să ajungem, că deocamdată noi lucrăm într-un sistem înainte de 90.
Dan Horea: Se opune cineva acestor reglementări, ați întâlnit deja opoziție?
Nu la nivel mare, din fericire.
Dan Horea: Și atunci când putem să așteptăm să le vedem transformate în reglementări oficiale și aplicate?
Păi noi în mare parte, de 2 ani de când am preluat acest portofoliu, chiar dacă nu oficial, da deja lucram în baza strategiei, adică tratăm într-un fel și investim în sporturile prioritare, adică vorbim aici de sporturi olimpice tradiționale, care au avut rezultate și ne dorim să crească. Și acuma cât de curând ne apucăm de elaborarea noii legi a sportului și în paralel lucrăm la sistem de specializare a antrenorilor, o digitalizare și continuăm treaba.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.