Diversitate și incluziune, la festivalul ROCADA ARTELOR
ROCADA ARTELOR este un festival anual, organizat de Asociația culturală ROCADE, ce se bazează pe ideea complementarității expresiilor artistice, indiferent de forma de manifestare. Încadrate de o expoziție de artă plastică, au loc o suită de evenimente-atelier din zone artistice diferite, provocate la dialog. În acest an, tema-liant propusă, în jurul căreia este construit festivalul, este DIVERSITATE și INCLUZIUNE.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 mai 2023, 14:04 / actualizat: 19 mai 2023, 11:09
***
Programul festivalului ROCADA ARTELOR, Ediția a II-a, 2023
DIVERSITATE ȘI INCLUZIUNE
4 MAI – 4 IUNIE 2023. Expoziție de pictură cadru CRUCE, IUBIRE DE FRUMOS, Horea PAȘTINA, Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Curatorii expoziției: Oliv Mircea și Dan Breaz
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în colaborare cu Festivalul Rocada Artelor, găzduiește, în perioada 4 mai – 4 iunie 2023, expoziția de pictură Cruce, iubire de frumos a pictorului Horea Paștina.
Horea Paștina este absolvent al Institutului de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu (1973), clasa profesorului Alexandru Ciucurencu. Are expoziții în țară și în străinătate, Bologna, Veneția, Paris, Londra, Budapesta, Sofia, Atena, Ierusalim fiind doar câteva dintre marile orașe în care expune. În anul 2007, obține premiul Ion Andreescu al Academiei Române.
Expoziția Cruce, iubire de frumos include lucrări pictate între anii 2018 și 2023.
DESCHIDEREA FESTIVALULUI
22 MAI 2023, ora 18.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca
BIO-DIVERSITY SENTIENT MERIDIAN – BDSM
MERIDIANUL CONȘTIENȚEI BIO-DIVERSITĂȚII
Vernisaj. Instalație de fotografie, Marina Sorohan (Norvegia)
MARINA SOROHAN semnează ca artist cu pseudonimul CITRINA. S-a născut în 1984, în URSS. A studiat fotografia la Academia de Arte din Vilnius. A trăit în România aproximativ un an – la Cluj-Napoca și la Târgu Mureș.
22 MAI 2023, ora 18.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca
RITMURILE ORAȘULUI. Sesiune de arhitectură integrativă cu arh. Daniela Maier și Angéla Kalló
De ce ne oprim la cafea, dimineața, mai degrabă într-un loc decât în altul?
De ce ne facem cumpărăturile împreună, mai degrabă dintr-o piață decât din alta?
De ce o stradă atrage plimbările, de ce un colț de clădire rămâne în memoria colectivă?
Este orașul viu? Posibil.
Ne influențează viețile prin pulsațiile lui? Probabil.
Are orașul propriul ritm? Cu siguranță.
Dar, cine e, până la urmă, ORAȘUL? Ar putea fi NOI, are și din CEILALȚI, devine prin TOȚI.
24 MAI 2023, ora 18.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca
BRÂNCUȘI PENTRU TOȚI, sculptură tactilă cu Dan Istrate
Moderator: Remus Octavian Câmpean
Cu un titlu grandios și democratizant, viziunea și conceptul pe care sculptorul Dan Istrate ni le propune sunt, de fapt, simple; în naturalul pe care însuși maestrul Brâncuși l-a gândit ‒ sculptura e mai degrabă de pipăit decât de privit.
„Dar cei care văd doar cu mâinile? Au ei oare dreptul de a atinge o sculptura? Au ei oare dreptul de a vedea așa cum doar ei știu? Cei care cunosc opera și gândurile lui Constantin Brâncuși știu răspunsul. Ei știu că maestrul s-a gândit la cei care văd prin atingeri.” (Dan Istrate)
Măiastra lui Brâncuși ne este adusă între palme, cu trup și suflet, într-o reprezentare pe cât de concretă pe atât de poetică, de către sculptorul Dan Istrate, în cadrul unui proiect inedit și curajos de accesibilizare a operei marelui maestru.
25 MAI 2023, ora 17.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Sala Tonitza
GALA TINERILOR MUZICIENI – concertul studenților Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima, Cluj-Napoca. Cvintetul de suflători, cvartetul de saxofoane, cvartetul de coarde, ansamblul de chitare al ANMGD.
În cadrul parteneriatului cu Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima
Festivalul ROCADA ARTELOR reprezintă o scenă și o modalitate de afirmare pentru tinerii artiști, indiferent de forma artistică de exprimare. Muzica, în toate genurile ei, fiind o bucurie a firii, este o placă turnantă a festivalului ROCADA ARTELOR, mai ales când interpreții sunt tineri muzicieni ce bat la porțile afirmării artistice.
Prin prisma parteneriatului, pe care îl prețuim, cu Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima, ne face o deosebită plăcere să vă invităm la GALA TINERILOR MUZICIENI: o suită de micro-concerte, de facturi diferite, dar cu un numitor comun ‒ bucuria sunetului muzicii mereu tinere.
26 MAI 2023, ora 18.30, Muzeul de Artă Cluj-Napoca
POVESTIRI DIN COVILTIR, spectacol de teatru muzical-poetic prezentat de trupa PUNCT
Vă invităm la un spectacol inedit de muzică și poezie care vă va transpune cu pasiune în ritmul, versul și misterul lumii fascinante a romilor nomazi. O poveste din coviltir, simplă, înflăcărată și mistuitoare.
Regia: Dan Chiorean
Distribuția: Adrian Balint, Alisa Iuhoș, Andreea Vodă, Cristian Puia, Cristian Rigman, Dan Chiorean, Mara Bisziok, Marius Ștefan
Textele și muzica sunt culese din repertoriul universal.
27 MAI 2023, ora 18.00 Muzeul de Artă Cluj-Napoca
ODĂ CESIULUI ȘI CELOR DE PE URMĂ, performance muzical-coregrafic cu Cătălina Popa-Mörck (Suedia), Katherine Hsu (Taiwan), Oana Mureșan (România).
Prezintă Dan Breaz.
28 MAI 2023, ora 19.00, Sala de concerte a Radio Cluj
WORLD JAZZ COLLECTIVE în concert. Mihai Sorohan (Norvegia), Lady Albatross (SUA), Pasha Fedotov (Ucraina), Øystein Kvinge (Norvegia), Torbjørn Hillersøy (Norvegia), Mikael Chauvet Jørgensen (Norvegia), Mikael Chauvet Jørgensen (Norvegia), Vaughn Roberts (Noua Zeelandă), Dima Belinski (România).
Prezintă: Bogdan Roșca-Zasmencu.
29 MAI 2023, ora 18.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Călărețul albastru, HANS MATTIS TEUTSCH. Sincretism artistic de pictură-obiect tactil și teatru.
Eveniment de donație a lucrării obiect tactil a artistului plastic Radu Comșa realizată după Călărețul albastru de Hans Mattis-Teutsch, către Muzeul de Artă Cluj.
Lansare volum de dramaturgie Albastru Prizonier de Remus Octavian Câmpean, Editura Școala Ardeleană.
Moment de teatru cu Marina Gîrbea, Tudor Sbârcea, Anca Gherman
Invitați: Tudor Scripor, Radu Comșa, Elena Ivanca, Vasile George Dâncu, Remus Octavian Câmpean, Dan Breaz
Un proiect artistic interdisciplinar care aduce împreună pictura sub forma obiectului tactil prin extensia cromatică a alfabetului Braille a lui Tudor Scripor, a artistului Radu Comșa, și teatrul, prin piesa Albastru prizonier, de Remus Octavian Câmpean.
Tabloul în jurul căruia s-a dezvoltat acest proiect: Călărețul albastru, pictură în ulei pe pânză, 146x80cm, în patrimoniul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Autor: Hans Mattis-Teutsch (13 august 1884, Brașov – 17 martie 1960, Brașov), pictor expresionist, sculptor și grafician transilvănean, de origine germană.
30 MAI 2023, ora 18.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Sala Tonitza
INTONO Ensemble, cu István Trombitás, Edina Jakabffy, Kristóf Jakabffy
În cadrul parteneriatului cu Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima.
Grupul cameral INTONO s-a format în anul 2017, în cadrul Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima și a școlii de excelență Arcadia, sub îndrumarea profesorului Traian Boală.
Pe parcursul anilor petrecuți împreună, formația INTONO a participat la numeroase cursuri de măiestrie cu diferiți profesori, atât din țară, cât și din străinătate. Au susținut recitaluri în România, iar prezența lor la concursuri de muzică de cameră a fost mereu una de succes. Cel mai important premiu a fost premiul I din cadrul Festivalului Mozart din 2018, dedicat cvartetelor de coarde.
31 MAI 2023, ora 18.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca
QUASI MOOD – Adevăr într-o altă realitate. Performance literar-muzical.
Prezentarea volumului Quasimodo, de Alex Szöllö, Editura Lebăda Neagră, 2022
Întâlnire cu autorul și performance literar-muzical cu Alex Szöllö și artista Beck Corlan Samuelsson. Moderator și lectură: Remus Octavian Câmpean
Invitat: Doru Arăzan Jr.
1 IUNIE 2023, ora 12.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca
DANS CONTEMPORAN. Atelier de dans pentru adolescenți și tineri, cu Oana Mureșan.
Oana Mureșan este coregrafă și dansatoare independentă din Cluj-Napoca. Oana propune un atelier de dans contemporan pentru tineri și adolescenți, într-o formulă liberă, experimentală, în cadrul Festivalului ROCADA ARTELOR. Atelierul de dans contemporan, pe care îl va susține, oferă posibilitatea de a experimenta un alt tip de mișcare, în afara normelor, care corespunde trăirilor de moment ale fiecăruia și un spațiu creativ.
1 IUNIE 2023, ora 19.00, Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima
În cadrul parteneriatului cu Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima
U.R. JAZZED ORIGINALS & STANDARDS. În concert Dima Belinski, Vaughn Roberts, Pasha Fedotov, Tibi Menyhart, Frankie Ercsei.
Dima Belinski – pianist, compozitor, aranjor și entertainer cu peste 700 de spectacole în peste 100 de țări din lumea întreagă, cu studii în compoziție și dirijare, compoziția fiind profesia și, totodată, pasiunea sa.
Vaughn Roberts este unul dintre cei mai buni compozitori și aranjori din Noua Zeelandă. Albumul de debut al lui Vaughn, Grrreat Stuff!, compus și aranjat pentru Big Band, a fost recunoscut ca fiind albumul de jazz al anului la New Zealand Music Awards 2006. În prezent este stabilit în România.
Pasha Fedotov (Ucraina) la saxofon tenor.
Tibi Menyhart este absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, este licențiat în compoziție, cântă la chitară din copilărie, de peste 10 ani la chitară bas, iar în ultimii câțiva ani, a descoperit pasiunea pentru contrabas.
Frankie Ercsei, la tobe. Compozitor la FrankieZ Experiment & Tereza Catarov. Toboșar la Eztán Együttes. Studiază percuția la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima.
Este inițiatorul proiectului FrankieZ Experiment & Tereza Catarov.
2 IUNIE 2023, orele 11.00-13.00, Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Clovnii petrecăreți. Atelier de marionete și spectacol de păpuși, cu Laura și Adam Boboc.
ora 11 – Atelier de creație și mânuire de marionete
ora 13 – Spectacol de păpuși, Clovnii petrecăreți
2 IUNIE 2023, ora 19.00, Sala de concerte Radio Cluj
EDINA & FRIENDS ÎN CONCERT. Edina Fodor, Patrik Sebestyén (Ungaria), David Luca, Călin Nistreanu, Marc Pocola.
Prezintă: Bogdan Roșca-Zasmencu
(în închiderea festivalului)
PERMANENȚĂ POETICĂ – întâlniri memorabile cu poeți remarcabili.
Întâlniri memorabile cu poeți remarcabili.
23 mai, ora 14 – Muzeul de Artă. Laczkó Vass Róbert este actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Calitatea în care menține „permanența poetică” la Rocada Artelor este cea de poet. Róbert reprezintă una din vocile asumate ale poeticii transilvane maghiare. Majoritatea scriitorilor de altă limbă decât cea română preferă un balans între expresia originară și traducere. Laczkó Vass Róbert este, eminamente, un poet maghiar, transilvănean.
27 mai, ora 14 – Muzeul de Artă. Ioana Vintilă este o poetă a noii expresii poetice. Ca în majoritatea cazurilor scriitorilor din România, Ioana practică o meserie de zi cu zi, e ingineră biotehnolog, și este poetă clipă de clipă. Unul din poemele ei, „odă cesiului și celor de pe urmă”, a dat naștere unei opere muzicale de excepție pentru flaut, voce și pian, compusă de Cătălina Popa – artistă de origine română ce trăiește în Suedia. Concertul face parte din Rocada Artelor.
28 mai, ora 14 – Muzeul de Artă. Vlad Mușat este un tânăr poet descoperit de Editura Junimea. Cu accente postmoderniste, Vlad este un poet al timpului său. Nu se ferește să chestioneze provocările supraviețuirii tânărului în „satul globalist”, înnobilat – sau bruiat, depinde de perspectivă –, de moștenirea anceștrilor săi.
29 mai, ora 14 – întâlnire online pe https://www.facebook.com/asociatiarocade. Sorin Aurel Sandu este actor la Teatrul Stela Popescu din București. Sorin a făcut un pas curajos, formator și necesar publicând poezie în limba rromani, o limbă mai degrabă vorbită. Aflat în căutarea exprimării și afirmării culturii rromani, Sorin Aurel Sandu este un vizionar al integrării acesteia în peisajul cultural românesc și global. Militează, cu argumente de necombătut, pentru un teatru de stat rrom.
PREMIUL FESTIVALULUI ROCADA ARTELOR PENTRU POEZIE se va decerna în 15 iunie, la Botoșani, în cadrul concursului național de poezie PORNI LUCEAFĂRUL…
INTRAREA ESTE LIBERĂ LA TOATE EVENIMENTELE FESTIVALULUI ROCADA ARTELOR!
sursă: comunicat de presă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.