Radio Cluj… la modă: Gale, modă gust și stil (II)
De cele mai multe ori, de pe margine apar diferite comentarii binevoitoare sau răutăcioase despre modul cum fețele politice sau diplomatice aleg să se îmbrace la astfel de evenimente.
Acest lucru se întâmplă tocmai pentru că- așa cum spuneam și data trecută- astfel de ocazii fac să circule în rândul publicului o imagine ce va rămâne persistent în memoria colectivă.
Cine nu-și mai amintește sutele de imagini vehiculate cu prințesa Diana în momentul nunții sale? Rochia purtată de ea atunci, creație a cuplului de designeri Elizabeth and David Emanuel a rămas iconică atât pentru imaginea prințesei cât și pentru ideea de mireasă regală.
Nu mai departe de granițele țării noastre, alegerile vestimentare făcute de soția președintelui Johannis la încoronarea lui Charles al III lea, au suscitat și ele multe comentarii, aprobări sau dezaprobări mai mult sau mai puțin tacite.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 mai 2023, 06:00 / actualizat: 18 mai 2023, 8:18
De ce se petrece acest lucru? Tocmai pentru că un astfel de personaj, printr-o simplă alegere vestimentară, aparent nevinovată, poartă mesajul indirect al imaginii țării pe care o reprezintă.
Nu intru în detalii despre gustul soției președintelui care a adoptat culoarea turcoise- pentru noi este doar pretextul unei analize mai mult sau mai puțin teoretice. Culoarea a fost dictată de gustul doamnei, care este subiectiv- o altă persoană ar fi ales în funcție de preferințele personale și nivelul de educație, probabil, o altă culoare, cum de pildă una dintre creatoarele ținutelor d-nei Johannis ar fi sugerat un ‘’roz prăfuit” după spusele dânsei.
Niște alegeri repetate în funcție de gustul subiectiv pot crea un stil. Stilul este ca un fel de marcă recognoscibilă a aparenței unei persoane. În cazul persoanelor publice este esențial ca ele să dispună de un stil, dacă ne gândim, acum, de pildă la Anna Wintour redactorul șef al ediției americane al revistei Vogue.
Persoanele publice cu un stil bine conturat cum de pildă a fost Jackie Kennedy Onassis, Grace de Monaco, Katherine Hepburn, Coco Chanel, Audrey Hepburn, sau în zilele noastre- așa cum spuneam- Anna Wintour, Isabella Blow– jurnalista care i-a descoperit pe rând pe creatorii Alexander Mc Queen, Galliano sau Philip Treacy– sunt consecvente în adoptarea unor ținute, accesorii, a unui întreg arsenal al aparenței care coincide perfect cu modul lor intrinsec de-a exista.
Astfel stilul este un angrenaj mai complex al unor alegeri bazate pe gustul subiectiv ce dă dovadă de consecvență independent de tendințele mai mult sau mai puțin trecătoare ale modei.
O persoană cu un stil conturat nu se va pierde cu capul în momentul când va trebui să bifeze o apariție pe covorul roșu al indiferent cărei manifestări publice ci își va urma gustul pesonal aflat în consonanță cu sinele.
Echilibristica printre diferitele formule stilistice de la un eveniment la altul, fie a noastră, fie a unei persoane publice dă dovada unei lipse de stil și a unei nesiguranțe mai întâi vestimentare, marcă a unor indecizii evidente din plan personal, psihologic profund, în care dacă mai beneficiem și de sfaturi de la tot felul de falși guru într-ale modei avem toate șansele să ne facem de minune.
În conturarea unui stil intră și o bună cunoaștere a limitelor personale fizice, anatomice ale persoanei, indiferent de așa zis noile norme care propovăduiesc tot felul de acceptări ale corporalității fiecăruia- ceea ce nu este o idee rea în sine- doar că trebuie tradusă armonios în practica de zi cu zi.
Armonia este cuvântul cheie al stilului, una interioară cu sinele tău, iar alta exterioară tradusă prin intermediul veșmintelor.
Călina Langa, fashion designer
Imaginile provin prin fotocopiere din Vogue Anglia iunie 2016 și din cartea Women s Fashion Icons that change the World publicată de Octopus Publishing Ltd. 2016
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.