Face parte din clubul extrem de select al artiştilor care au obţinut atât un Oscar, cât şi locul I în Billboard. Este totodată campioană a operaţiilor estetice, cu unele recunoscute, iar altele bănuite de fani. Cher împlineşte astăzi 77 de ani:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
20 mai 2023, 06:00 / actualizat: 20 mai 2023, 9:25
Face parte din clubul extrem de select al artiştilor care au obţinut atât un Oscar, cât şi locul I în Billboard. Este totodată campioană a operaţiilor estetice, cu unele recunoscute, iar altele bănuite de fani. Cher împlineşte astăzi 77 de ani:
Sărăcia a definit copilăria lui Cher. Din lipsă de bani, mama ei era obligată să o lase săptămâni de-a rândul într-un orfelinat catolic. Îi plăceau orele de engleză şi de artă dramatică, dar notele ei erau în permanenţă slabe, iar la 16 ani a renunţat la şcoală. Abia mult mai târziu a fost diagnosticată cu dislexie. În 1964 Cher şi-a lansat primul single, Ringo, I Love You, o piesă de dragoste dedicată lui Ringo Starr; din cauza vocii ei prea joase mulţi au crezut că piesa era cântată de un bărbat, iar radiourile au refuzat să o difuzeze.
La începutul anilor ’60, Cher l-a întâlnit pe Sonny Bono, fiul unor imigranţi sicilieni care lucra ca distribuitor la o băcănie. Cei doi au cântat împreună adoptând o imagine hippie, sub numele de scenă Sonny & Cher. Iniţial au fost consideraţi prea radicali pentru publicul american, aşa că au acceptat invitaţia de a face un turneu prin Marea Britanie. Ciudat e că, după ce au fost daţi afară cu scandal dintr-un hotel englez din cauza vestimentaţiei provocatoare, publicul american a rămas cu impresia că fac şi ei parte din invazia britanică. Se poate spune că Cher a făcut să fie la modă pantalonii evazaţi, iar o generaţie întreagă de fete încerca să-şi facă părul asemănător cu al ei. Stilul lor de viaţă, de hippies fără droguri, a pierdut din popularitate spre sfârşitul deceniului, o perioadă în care începuse să fie tot mai popular rock-ul psihedelic.
Din cauza vânzărilor slabe a albumelor, Cher a decis în anii ’80 să se îndrepte spre industria filmului. Cu primul ei rol principal – în pelicula Mask – a câştigat un premiu la Cannes şi în ciuda neîncrederii iniţiale a regizorilor Cher a progresat spectaculos, până la Globul de Aur şi un Oscar. În 1998 a produs un comeback răsunător în muzică cu Believe. Un important site de critică muzicală a strâmbat din nas la acest disc, spunând că Cher doar şi-a pus pe el numele de divă şi nu s-a implicat sufleteşte. Totuşi dublările digitale au stârnit interesul publicului, iar albumul s-a vândut în 20 de milioane de exemplare.
Cher consideră că şi-a atins apogeul de frumuseţe la 40 de ani, iar de atunci e într-un declin continuu. Întrebată dacă recurge la operaţii din autoadmiraţie ori autodepreciere, a recunoscut că nu ar şti în care categorie să se includă. Cher şi Donald Trump au un lucru în comun: amândurora le place să publice pe Twitter. Dar asemănarea se opreşte aici, Cher şi fostul preşedinte american au avut chiar conflicte pe reţeaua de socializare.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.