Filmul de weekend: E pericoloso sporgersi, din nou în cinematografe, restaurat digital
Cu o structură inovatoare pentru cinematografia română din acel moment și cu interpretări remarcabile, filmul își păstrează și astăzi prospețimea și umorul și ocupă un loc fruntaș în mai toate clasamentele care inventariază cele mai bune filme românești din toate timpurile.
Sper că mai țineți minte: suntem în anii 80, către finalul epocii comuniste și Nae Caranfil are ambiția să spună o poveste necosmetizată, fără accente eroice sau dramatice despre niște liceeni obișnuiți în acele vremuri, câțiva tineri care își fac stagiul militar obligatoriu și o trupă de actori care se află în turneu prin țară și ajung într-un mic oraș din provincie. Cristina se visează actriță, e curtată și râvnită de colegii ei cam zăpăciți din cauza hormonilor specifici vârstei, însă ea se întâlnește în secret cu Horațiu, care mai are puțin până la eliberare. E iubitul ei mai mult de formă, are nevoie de el mai mult să o ajute cu lecțiile, căci admirația ei e captată de Dino, fermecătorul actor venit în urbe. Un Don Juan în toată puterea cuvântului, obișnuit cu admiratoarele, dar și cu gelozia soției care a cerut divorțul.
Nae Caranfil aduce pe ecran trei versiuni ale aceleiași povești, văzută de fiecare dată de un alt personaj, astfel că filmul e împărțit în 3 părți – Eleva, Actorul, Soldatul. Destinele celor trei se lovesc, schimbând ideile fiecăruia despre carieră, politică și dragoste.
Nathalie Bonnifay, George Alexandru și Marius Stănescu sunt protagoniștii principali, iar din distribuție cu siguranță vi-i mai amintiți pe Florin Călinescu, în rolul locotenentului Grecea, pe Valentin Teodosiu, prietenul actor al lui Dino sau pe Marius Florea Vizante, adolescentul care abia vorbește din cauza protezei dentare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 mai 2023, 06:00 / actualizat: 20 mai 2023, 9:26
E pericoloso sporgersi a deschis o nouă epocă în cinematografia autohtonă, atât prin structura abordată, cât și prin maniera în care a ales să spună o poveste plasată în comunism. Nae Caranfil spune că a început să scrie scenariul în 1984 și s-a inspirat din întâmplări pe care le-a trăit el însuși ca actor de teatru în anii 80 sau cât a făcut armata la Caracal. Nu e nimic grandios în maniera în care oamenii simpli încercau să reziste regimului – în teatre era frig, elevii erau duși obligatoriu la culturalizare, erau glume și șopârle pe scenă, adică la aluzii la Securitate și Europa Liberă. Și nici nu e nimic tragic în povestea din film, e adesea un râs eliberator. De altfel, Caranfil povestește că imediat după 90, cînd a început să caute producători, cineaștii vremii i-au reproșat aceste aspecte și s-a sugerat pentru final o scenă în care eleva să fie violată de tot regimentul de soldați. Regizorul le-a replicat spunând că probabil nu știu câți soldați sunt într-un regiment și că n-ar fi încăput cu toții în tren. Până la urmă filmul s-a făcut așa cum l-a vrut Nae Caranfil, într-o coproducție România-Franța.
E pericoloso sporgersi a câștigat Premiul criticii la Festivalul Internațional de Film de la Montpellier, Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Bratislava sau Premiul special al juriului la Festivalul de Film de la La Baule.
E pericoloso sporgersi este distribuit de Transilvania Film.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.