Ce mai citim: Recomandarea editorului [AUDIO]
Literatura română trece printr-o perioadă fastă. Se scrie mult și se scrie bine și divers. Ca dovadă, toate marile edituri de la noi au în prezent o colecție de literatură autohtonă contemporană.
Articol editat de cristina.rusu, 21 mai 2023, 00:00
Literatura română trece printr-o perioadă fastă. Se scrie mult și se scrie bine și divers. Ca dovadă, toate marile edituri de la noi au în prezent o colecție de literatură autohtonă contemporană.
La Editura Nemira colecția N’autor tocmai împlinește 5 ani.
La rubrica noastră de recomandări, coordonatoarea colecției, Eli Bădică, ne va vorbi lunar despre cărți ale autorilor români pe care îi publică.
Eli Bădică spune că se îndrăgostește de fiecare carte pe care o publică și știe că astfel intră cu fiecare într-o relație pe termen lung.
Primele sale recomandări la Radio Cluj sunt un volum de proză scurtă și un roman, care va ajunge în librării săptămâna viitoare, pe 22 mai.
”Pe cine iubești mai mult”, de Mihaela Buruiană (debut în proză)
”Un volum de proză scurtă, însă unul compozit, împărțit în două părți, cu un intermezzo.
Prima parte se petrece într-un univers al copilăriei și adolescenței din anii ’90, cea de-a doua parte prezintă o parte din personajele care apar în prima parte a cărții, acum ajunse la tinerețe și la maturitate. Este o carte splendidă, plasată sub umbrela acestei întrebări: pe cine iubești mai mult? Este o carte a alegerilor și a interiorităților, a ezitărilor și insinuărilor, plasată între spații, între rural și urban, între diferite zone din România și între acele locuri pe care le putem recunoaște chiar dacă nu le-am vizitat personal.
Cred că cititorii vor putea empatiza cu această carte scrisă într-un stil minimalist, dar și alert, cu o minuție a observației. Din câteva tușe, Mihaela Buruiană reușește să descrie personaje și universuri complete. De altfel, autoarea este și traducătoare literară, așa că știe foarte bine ce face, pentru că și-a exersat mâna îndelung traducând, iar în acest volum de debut al ei nimic nu este întâmplător.
Am ținut morțiș să precizez că este un volum de proză scurtă compozită, pentru că se poate citi și ca un roman. Asta este o informației pentru acei cititori care încă se feresc de proza scurtă.”
Romanul ”Mâine când ne-am întâlnit” de Doru Preda – va ajunge în librării după 22 mai.
”Doru Preda a debutat în 2019 cu volumul ”Candido”, proză scurtă, iar acum acest roman al său face un salt complet. Nu pentru că ar trebui să te pregătești cu un volum de proză scurtă, pentru ca apoi să ajungi să scrii un roman. Nu consider că proza scurtă ar fi o pregătire pentru roman. Dar, ceea ce face Doru Preda aici este un salt narativ și stilistic, e mai atent la frazare, pune accentele și mai puternic, joacă totul pe trei voci narative care spun povestea din perspectivele lor, iar cititorul intră într-un soi de carusel literar, într-o poveste care pendulează între trecut și prezent, cu bătaie spre viitor.
Este o carte tandră care abordează tema regăsirii iubirii în toate formele ei, iubirea față de partener/parteneră, dar și față de părinți, sau prieteni. E o carte care ne plimbă între două spații principale, România și Italia, dar care prin regresii temporale ne aruncă și în alte secole. E un clișeu, dar cartea asta e acel gen pe care nu te înduri să o lași din mână.„
Mihaela Buruiană și Doru Preda vor fi prezenți la Cluj pe 6 iunie, la o întâlnire cu cititorii.
Eli Bădică, coordonatoarea colecției N’autor, editura Nemira
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.