Discuții pentru renunțarea la greva din educație
Articol editat de Andreea Leonid, 21 mai 2023, 10:56 / actualizat: 21 mai 2023, 13:39
Reprezentanţii sindicatelor din educaţie sunt aşteptaţi duminică, la ora 14:00, la discuţii, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu şi ministrul muncii, Marius Budăi, care vor să îi convingă să renunţe la greva generală, anunţată pentru luni. Liderii sindicali din învăţământ spuneau că vor merge la discuţii, însă protestele se vor desfăşura aşa cum era stabilit. Alina Bordeiaşu explică.
Reporter: Alina Bordeiaşu – Profesorii vor declanşa luni dimineață greva generală, spunea Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. Acesta a precizat că protestele pot înceta numai atunci când soluțiile la revendicări, în special cele salariale, vor fi introduse într-un act normativ oficial adoptat și publicat. Ministrul de finanțe Adrian Câciu a declarat că problema profesorilor putea fi rezolvată dacă România ar fi încasat banii din cea de-a doua cerere de plată din PNRR, care este blocată pentru moment din cauza unor obiective nerespectate în domeniul energiei, de care se ocupă PNL. În schimb, premierul Nicolae Ciucă menționa că soluția la revendicările sindicatelor stă în legea salarizării unitare, pe care Ministerul Muncii condus de PSD nu a reușit să o finalizeze, deși a beneficiat de întregul sprijin al coaliției. Pe fondul acestor neînțelegeri, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut suspendarea negocierilor privind formarea guvernului de după rocada premierilor până la rezolvarea solicitărilor dascălilor. UDMR a fost de acord cu ideea, în timp ce PNL spunea că tranziția la guvernare ar trebui să se producă rapid, fără pauze, pentru a se menține stabilitatea și echilibrul guvernării.
Sindicatele din învățământ sunt deschise dialogului cu Guvernul pe tema contractului colectiv de muncă, dar atrag atenția că nu vor renunța la nici una dintre revendicări. Vicepreședintele FSLI, George Purcaru, a declarat pentru postul nostru de radio că așteaptă ca la întâlnirea de astăzi executivul să vină cu un document care să conțină soluții la pro3blemele din educație, și nu cu promisiuni ca până acum.
George Purcaru: Este vorba despre aplicarea în integralitate a Legii 153, legea de salarizare, grila de salarizare așa cum am făcut-o la cererea premierului României încă din decembrie, indexarea salariilor cu inflația, aplicarea regulamentului de sporuri pentru condiții vătămătoare pentru personalul auxiliar și nedidactic, inclusiv plata orelor suplimentare pentru aceste categorii de personal. Nu renunțăm, pentru că avem nevoie de resursă umană motivată pentru a vorbi despre o educație de calitate în România. Şi, prin urmare, așteptăm ca doleanțele noastre să fie îndeplinite. Se poate realiza acest lucru printr-un act normativ. Nu discutăm de promisiuni, pentru că promisiuni a avut din decembrie până acum.
Realizator: Reprezentantul FSLI a mai spus că protestul a fost declanșat la cererea cadrelor didactice și tot acestea hotărăsc dacă încetează greva generală sau nu.