Grevă generală în școlile din județul Cluj [AUDIO]
Situația în județul Cluj diferă de la o unitate la alta. Sunt școli și grădinițe care nu au intrat deloc în grevă, sunt altele la care inclusiv personalul administrativ a anunțat că își suspendă activitatea pe perioada grevei și sunt unități de învățământ în care unii au intrat la ore și alții nu, precizează Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 22 mai 2023, 11:55 / actualizat: 24 mai 2023, 15:14
Din informarea de presă venită vineri din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj reiese că: „greva se desfășoară cu prezența greviștilor în incinta unității, conform legii și că participarea la grevă este liberă. De asemenea, nimeni nu poate fi constrâns să participe sau să nu participe la grevă, iar angajații care nu participă la grevă își vor continua activitatea în mod normal.”
Fie că elevii merg la școală, fie că nu, nu se pun absențe, pe perioada grevei generale. Recomandarea majorității unităților de învățământ din județul Cluj a fost ca elevii să rămână acasă, cât timp este în desfășurare greva generală.
Situația este complicată nu doar pentru elevi, în general care riscă să rămână cu mediile neîncheiate la final de an școlar, ci este vorba despre lucruri puțin mai grave și aici mă refer: în primul rând la elevii din ani terminali care mai au de recapitulat materie în vederea pregătirii pentru examene. Apoi este vorba și despre etapele de înscriere la grădinițe, creșe și clase pregătitoare, procese care pot ajunge să fie suspendate din cauza grevei și, implicit a revoltei cadrelor didactice, indiferent de poziția pe care o ocupă în sistem, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc.
Legat de atmosfera de grevă pot să va spun că sunt învățători membri de sindicat care au intrat la ore și vor rămâne în școli, la clasă și pentru semiinternate, orele pe care le țin suplimentar cu copiii, după cele de școală.
Un prim semn venit din partea Ministerului Educației este o sesiune de lucru împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru:
- salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;
- acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;
- acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.
Adică, exact ceea ce nu au acceptat sindicatele, după o primă discuție cu premierul Ciucă. Sindicaliștii din învățământ solicită, de fapt:
- „Majorarea salariilor în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
Așadar, ca răspuns, sindicatele din Educație transmit Guvernului României că membrii nu sunt asistați social, că au nevoie de salarii decente și că nu fac jocuri politice, potrivit unui comunicat de presă. Este vorba despre Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ care anunță pe această cale că, în următoarele zile vor ieși la proteste, în stradă.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.