Prima pagină » Știri » Educaţie » Pentru prima dată în ultimii 18 ani este grevă generală în învăţământul preuniversitar [AUDIO/ UPDATE]
Pentru prima dată în ultimii 18 ani este grevă generală în învăţământul preuniversitar [AUDIO/ UPDATE]
Foto: Agerpres
UPDATE: ora 17.00
Între 60 şi 70% dintre angajaţii din şcoli participă, astăzi, la greva din educaţie, spune Sorin Ion, secretar în Ministerul Educaţiei.
Articol editat de Andreea Leonid,
22 mai 2023, 10:05 / actualizat: 22 mai 2023, 17:12
UPDATE: ora 17.00
Între 60 şi 70% dintre angajaţii din şcoli participă, astăzi, la greva din educaţie, spune Sorin Ion, secretar în Ministerul Educaţiei.
El a explicat la Radio România Actualităţi că, deşi amplitudinea protestului este importantă, nu se ia în calcul îngheţarea anului şcolar.
Să nu uităm că, începând de anul acesta, mediile se încheie o singură dată pe an, prin urmare, în luna mai, când vorbim, avem acumulate note calificative pe întreg anul școlar. Suntem în continuare deschiși la dialog, chiar dacă rezultatul întâlnirii de ieri n-a fost cel scontat de către reprezentanții profesorilor. Deschidere la dialog există în continuare și eu unul mă păstrez optimist că vom găsi o soluție de comun acord convenabilă.
Sindicaliştii sunt decişi să continue protestele până când guvernul va răspunde corespunzător revendicărilor lor, a subliniat la Radio România Actualităţi, George Purcaru, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. El a precizat că până la această oră Guvernul nu a invitat sindicatele la o nouă discuţie.
Va dura această grevă atâta timp cât este necesar să se hotărască guvernanții noștri, pentru că responsabilitatea acum este doar în curtea dumnealor. Este clar că la acest moment colegii noștri au ajuns la limita rabdărilor şi sunt atât de determinați încât ne-au solicitat chiar să ieșim și în stradă să ne cerem drepturile. De aici încolo, cât timp, cum, toate aceste scenarii ar trebui să fie făcute de către guvernanți și dacă își doresc cu adevărat să se aplece către educație și educația să fie cu adevărat prioritate națională, eu cred că ar trebui să intervină cât se poate de rapid, să nu ajungem în astfel de situații.
Sindicatele din învăţământ vor să crească presiunea asupra guvernanţilor şi au anunţat astăzi că în paralel cu greva generală, salariaţii din şcoli şi universităţi vor ieşi în număr mare la proteste în stradă.
………………………………………………………………………………………….
Multe şcoli nu îşi deschid sălile de clasă pentru elevi. Pentru prima dată în ultimii 18 ani, este grevă generală de luni, 22 mai, în învăţământul preuniversitar, potrivit declaraţilor liderilor sindicali, după negocierile eşuate de duminică, 21 mai, de la guvern.
Ar urma să participe la acestă formă extremă de protest peste 150 de mii de profesori şi 70 de mii de angajaţi-personal auxiliar. Iar părinţii ar trebui să-şi ţină copiii acasă, în cazul unităţilor de învăţământ unde majoritatea cadrelor didactice participă la grevă. În altele, se fac parţial ore, dar sunt şi şcoli unde copii au fost anunţaţi de vineri, 19 mai, că pot să vină la cursuri.
La negocierile de la Palatul Victoria, reprezentanţii sindicaliştilor au respins oferta guvernului care consta în bonusuri pentru debutanţi şi stimulente financiare pentru profesorii din zonele defavorizate, plus promisiunea că o creştere generală a veniturilor va veni odată cu adoptarea unei noi legi a salarizării personalului bugetar.
Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis sindicaliştilor că ar fi cel mai nepotrivit moment pentru declanşarea grevei generale, pentru că nu pot lăsa copiii în prag de exemene.
Petruţa Obrejan are detalii:
În timp ce premierul Nicolae Ciucă spune că educația reprezintă o prioritate asumat atât la nivelul Guvernului, cât și coaliției și face apel la profesor pentru a nu crea îngrijorări suplimentare elevilor care se pregătesc de examene, dar și părinților acestora, sindicaliștii din educație spun că au nevoie de soluții concrete acum pentru problemele legate de salarizare și nu peste 2 ani, așa cum le-au promis guvernanții.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicale Spiru Haret:
Eu n-aș i dorit și este dorința tuturor celor care lucrează în sistem să nu fi avut loc această grevă generală. Nu noi ne-am dorit-o, am fost obligați să ajungem aici. Este un cumul de nemulțumiri, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul, nu de tipul acestor declarații și, bineînțeles, de dorința colegilor noștri.
Reprezentanții Guvernului au adus în discuții acordarea de stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate, dar și angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în anexa opt din legea salarizării.
Premierul Nicolae Ciucă:
Educația este prioritatea noastră numărul unu alături de sănătate. Putem să găsim soluții, nu putem să lăsăm copiii în prag de examen și înainte de finalul anului de învățământ suspendați pentru că nu avem soluții pentru problemele pe care dumneavoastră le ridicați.
……………………………………………………………………………………………………..
În județul Cluj, rata de participare la greva generală din educație este de 68%, conform datelor centralizate de la nivelul fiecărei unități de învățământ.
Potrivit legii privind dialogul social, greva se desfășoară cu prezența greviștilor în incinta unității, iar participarea la această formă de protest este liberă. Angajații care nu participă la grevă își vor continua activitatea.
…………………………………………………………………………………………………..
85% din profesorii sibieni nu intră la clasă ! “Nu cedăm până nu obținem ce ne-am dorit!
Protestul profesorilor din întreaga țară la adresa guvernului este susținut și de către colegii din Sibiu care refuză să intre în sălile de curs, însă aceștia sunt în continuare prezenți în cadrul insituției de învățământ de care aparțin.
Directorul de comunicare al Sindicatul Invățământului Preuniversitar Sibiu, Iulia Dănilă ne transmite nemulțumirea profesorilor sibieni.
De asemenea, cadrele didactice fac un apel către Președintele României, Klaus Iohannis,spunând că domnia sa este colegul lor și că trebuie să îi înțeleagă.
Sindicatul Invățământului Preuniversitar Sibiu însumează 148 de structuri școlare.
……………………………………………………………………
Peste 74% dintre dascălii din Maramureș sunt în grevă generală, anunță liderii sindicali din județ.
Care sunt cele mai importante revendicări ale sindicatelor din Educație, aflăm de la Ioana Petreuș, președinte SLI Maramureș:
Cele mai importante sunt cele legate de salarizare și aici aș menționa o altă categorie, o categorie de personal care are salariile cele mai mici e vorba de personalul nedidactic, care are un salariu între 1.800 și 2.200 lei. Deci ei mai trebuie să primească pe legea actuală a salarizării încă o mărire salarială, lucru care a fost promis de primul ministru încă din februarie anul trecut și nu s-a întâmplat. În ceea ce privește celelalte categorii de personal auxiliar, funcțiile de conducere au salariile nemajorate de 4 ani. Solicităm găsirea unor soluții pentru majorarea salariilor acestora și indexarea salariilor pentru tot personalul din învățământ în raport cu rata inflației.
……………………………………………………………………………………………………..
Profesorilor din şcoli li se alătură, printr-o grevă de avertisment astăzi şi cei din învăţământul universitar.
Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr a declarat că aproape 10.000 de salariaţi vor fi în grevă timp de două ore, de la 11.00 până la 13.00.
Majoritatea universităţilor din ţară ar urma să participe la protest, a spus el. Şi a menţionat Universitatea Politehnică din Bucureşti, Academia de Studii Economice tot din Capitală, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ şi Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.