Spionaj digital: Căutatul în telefonul partenerului de viață
Potrivit unui studiu IFOP* realizat în aprilie 2023 pentru „Le Journal du Geek”, 4 din 10 francezi recunosc că au căutat deja în smartphone-ul partenerilor lor de viaţă.
Articol editat de cristina.rusu, 22 mai 2023, 06:00 / actualizat: 22 mai 2023, 9:38
Această practică, pe care anglo-saxonii o numesc „snooping”, este mai răspândită în rândul femeilor (44%) decât în rândul bărbaților (35%).
Tinerii o fac în mod deosebit:
Astfel, 78% dintre femei și 73% dintre bărbații sub 25 de ani spun că au spionat deja smartphone-ul celeilalte jumătăți, față de 67% și, respectiv, 56% dintre persoanele sub 35 de ani.
Aceste proporții continuă să scadă odată cu vârsta, deoarece doar 33% dintre cei peste 35 de ani spun că au recurs la „snooping” de-a lungul vieții.
De asemenea, sondajul relevă că 57% dintre persoanele sub 25 de ani, bărbați și femei combinate, au fost deja victime ale acestui tip de intruziune. Jumătate dintre persoanele care au căutat în telefonul soțului/soției, asigură totuși că au descoperit acolo ceva care le-a fost ascuns (infidelitate, activitate pe site-uri de întâlniri, consultarea site-urilor pornografice etc.), iar 35% dintre cei chestionați ar fi descoperit cu această ocazie că partenerul îi mințea.
Ce caută ei în primul rând?
Dacă francezii în ansamblu verifică mai întâi mesajele private ale partenerilor lor, tinerii sunt mai întâi interesați de activitatea jumătății lor pe rețelele de socializare și, în mod special, de conturile pe care acesta le urmărește.
Astfel, 32% dintre femei și 23% dintre bărbați au consultat deja schimburile private ale soțului/soției pe telefon. Cu toate acestea, dacă aceste rate cresc la 58 și, respectiv, 46% pentru cei sub 25 de ani, tinerii sunt totuși mai interesați de rețelele sociale, deoarece 60% și 42% dintre ei verifică mai întâi acest punct.
Spionajul este încă un joc periculos.
Potrivit sondajului, una din cinci persoane spune că aceste încălcări ale vieții private au dus la certuri sau chiar la o despărțire. Mai ales că aceste intruziuni sunt uneori impuse: 26% dintre cele 2.006 de persoane chestionate ar fi fost somate de partener să le lase să acceseze conținutul smartphone-ului lor. O practică care, din nou, este mult mai răspândită în rândul tinerilor. Într-adevăr, 56% dintre cei sub 25 de ani spun că s-au confruntat deja cu acest tip de situație.
* Studiul IFOP pentru „Le Journal Du Geek” a fost realizat prin chestionar online autoadministrat în perioada 13-17 aprilie 2023, pe un eșantion de 2.006 persoane, reprezentative pentru populația franceză de 18 ani și peste, inclusiv 1.376 de persoane într-un cuplu. (www.20minutes.fr)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.