CEDO: România trebuie să adopte legislaţia pentru recunoaşterea cuplurilor de acelaşi sex
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat marți, 23 mai, România pentru refuzul de a recunoaşte legal astfel de uniuni, la finalul unui proces colectiv început în urmă cu patru ani, de 21 de familii formate din persoane de acelaţi sex din 19 judeţe.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 24 mai 2023, 10:39
CEDO a constatat, în hotărârea pronunţată că România a încălcat Articolul 8 al Convenţiei care protejează dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.
Avocata Iustina Ionescu, cea care a reprezentat cuplurile în faţa instanţei de la Strasbourg, spune că aceste familii au nevoie de protecţie juridică în multe situaţii de viaţă obişnuite:
Într-unul din cazuri a avut nevoie de o intervenție chirurgicală și a stat la terapie intensivă, iar partenera sa de viață nu a putut să o viziteze pe toată perioada respectivă sau să afle informații despre ce se întâmplă cu ea. Sau atunci când unul dintre parteneri nu mai are un loc de muncă și ar avea nevoie de asigurare de sănătate pentru a putea să își facă analizele sau să meargă la un medic. Iarăși o situație în care vezi că ai nevoie de această recunoaștere și protecție din partea statului, perspectiva decesului unuia din parteneri în condițiile în care ai casă pe care au construit-o împreună, dar în care doar unul dintre cei doi are titlu de proprietate.
Potrivit redactorului Diana Surdu, Curtea a luat decizia cu 5 voturi pentru şi două împotrivă.
După decizia CEDO, Patriarhia Română a anunţat că dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil şi legiferarea acestuia.
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Vasile Bănescu, citat de Agerpres, a precizat că parteneriatul civil este în opinia Patriarhiei, un surogat al căsătoriei şi un element destructurant al ordinii spirituale şi morale din societate.
Vasile Bănescu a mai afirmat că domeniul dreptului familiei este strâns legat de tradiţiile culturale şi istorice ale fiecărei societăţi şi de concepţiile sale profunde, în consecinţă, spune el, nici un text european sau internaţional nu poate obliga statele să creeze un statut particular pentru cei care coabitează, fie ei de sex diferit, sau de acelaşi sex.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.